Deze prehistorische kaas herrijst na 4000 jaar in Huesca

Deze prehistorische kaas herrijst na 4000 jaar terug in Huesca
Beeld: Aragón Hoy / web

Deze prehistorische kaas herrijst na 4000 jaar in Huesca

Niets te gek voor archeologen. In Huesca vond men 20 jaar geleden een keramieken vaas vol gaten. Archeologen denken dat het om een object gaat waar ongeveer 4000 jaar geleden kaas mee werd gemaakt. Nacho Robredo van de kaasmakerij D’Estrabilla de Valsalda deed een poging om diezelfde kaas opnieuw te maken.

Twintig jaar geleden groeven archeologen in Huesca een bijzondere vondst op. Een vaas, gemaakt uit gebakken klei, voorzien van een aantal gaten. Elders in Europa vonden archeologen gelijkaardige objecten. En de gangbaarste theorie is dat het om moules gaat waar kaas in werd gemaakt (een quesera in het Spaans). Waarschijnlijk dient de vaas als tussenstap in dat proces. Mogelijk om het stremsel van de melk te scheiden of als laatste stap in de bereiding.

De vaas in kwestie dateert van ongeveer 1700 voor Christus en wordt momenteel in het museum van Huesca tentoongesteld. Nacho Robredo, van de kaasmakerij d’Estrabilla de Valsalda, besliste in de huid van een prehistorische mens te kruipen en de kaas te reconstrueren. Het museum bood hem een replica aan en Nacho ging aan de slag. “Ik vroeg me ook af welke kazen men in die tijd maakte, dus probeerde ik er twee uit”.

Één van beide kazen was erg hard. De kaas rijpte maar liefst drie maanden. Het tweede exemplaar was zachter, die rijpte slechts 20 dagen. Beide kazen werden gemaakt met geitenmelk. Volgens archeologen waren er in dit deel van Europa enkel geiten of schapen, nog geen koeien. Volgens Robredo is het proces van kaas maken op technologisch vlak nog relatief weinig veranderd. Wel is de melk anders, voornamelijk omdat de rassen van vee anders zijn en ook de gebruikte bacteriën minder potent zijn. Of de kaas van 4000 jaar geleden binnenkort ook door Nacho op de markt wordt gebracht, is voorlopig niet duidelijk.

Ga naar de inhoud