Zomertemperaturen beginnen dit jaar een maand eerder in Spanje

Zomertemperaturen beginnen dit jaar een maand eerder in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Zomertemperaturen beginnen dit jaar een maand eerder in Spanje

De zomer komt er al vroeg aan dit jaar in Spanje. De eerste tekenen van warme temperaturen en tropische nachten zijn al in zicht, zelfs voordat de lente officieel voorbij is, volgens de woordvoerder van de Spaanse Weerdienst AEMET. Meerdere meteorologen voorspellen dat de temperaturen al in de komende weken zullen stijgen, met zelfs enkele tropische nachten op het menu.

Er is nog iets minder dan een maand te gaan tot de zomer begint, maar het lijkt erop dat het dit weekend vroeg zal beginnen in Spanje en de temperaturen zullen stijgen. Na een week van oplopende temperaturen en een stabiele donderdag, met slechts enkele buien en motregens in het noorden, zal het vanaf dit weekend en begin volgende week warm worden, zelfs met tropische nachten.

De temperatuur zal vrijdag stijgen in het grootste deel van Spanje, behalve in het Middellandse Zeegebied. Volgens de AEMET-woordvoerder zullen koude winden uit de zee de Valencia regio binnendringen, waardoor dit gebied een uitzondering zal zijn.

In Galicië en langs de Cantabrische Zee (Cantabrië, Asturië) zal de temperatuur aanzienlijk stijgen, terwijl het in de Guadalquivir-vallei (Andalusië) zelfs 30 tot 32 graden kan worden. Steden zoals Pamplona, Vitoria of Barcelona zullen ook niet boven de 20 of 22 graden uitkomen, net zoals het Middellandse Zeegebied.

Het zal dit weekend niet stoppen met de hitte. In het noorden kan het 30 graden worden, terwijl in de Ebro-vallei zelfs 32 graden mogelijk is. In grote delen van het centrum en de zuidelijke helft kunnen de temperaturen oplopen tot 34 graden. Steden zoals Sevilla of Córdoba kunnen zelfs 35 graden bereiken.

Maandag en dinsdag zullen vergelijkbaar zijn met het weekend, met weinig regen en behoorlijk warm weer waarbij de temperatuur nog steeds tussen de 32 en 34 graden zal liggen. AEMET voorspelt dat er vanaf woensdag instabiliteit kan optreden, met een daling van de temperatuur en regen en stormen in het noordelijke deel van Spanje.

Op de Canarische Eilanden zullen er momenteel geen grote veranderingen optreden. De passaatwinden zullen intenser worden en er kunnen periodes van bewolking zijn die tot regen kunnen leiden in het noorden van de bergachtigste eilanden. In het zuiden van de Spaanse archipel zijn de temperaturen mild, tussen de 20 en 25 graden, met nachttemperaturen tussen de 18 en 20 graden.

Ga naar de inhoud