Deel van de transportsector dreigt opnieuw met staking in Spanje

Deel van de transportsector dreigt opnieuw met staking in Spanje
Beeld: Europa Press

Deel van de transportsector dreigt opnieuw met staking in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen maart was er een ‘kleine staking’ van vrachtwagenchauffeurs die uitgroeide tot een massale staking in de transportsector die voor aardig wat problemen zorgde. Dezelfde niet-officiële vakbond wil nu weer opnieuw staken omdat volgens hen de Spaanse regering hun belofte nog niet zijn nagekomen. Een nieuwe staking middenin de zomer en met de huidige situatie vanwege de Oekraïne-oorlog en hoge inflatie kan echter desastreus zijn voor Spanje, Spaanse bedrijven en voor het toerisme.

Op zondag 26 juni wordt vergaderd door de leden van de niet-officiële vakbond ‘Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transporte’. Dezelfde vakbond die relatief klein is zorgde in maart voor grote kopzorgen en zelfs politiebegeleiding bij vrachtwagenchauffeurs die zich niet konden vinden in een werkonderbreking die uiteindelijk 20 dagen duurde.

Maar de situatie in Spanje is sindsdien veranderd vanwege de gevolgen van de Oekraïne-oorlog, de hoge inflatie en het feit dat de zomer is begonnen waarbij de transportsector een grote rol speelt. Zouden de vrachtwagenchauffeurs opnieuw staken dan zou dat desastreuze gevolgen hebben voor de economie en de voor de dagelijkse gang van zaken in Spanje maar ook zeker voor het toerisme.

Daarom wacht iedereen gespannen af wat er deze zondag 26 juni beslist wordt en of er daadwerkelijk een staking komt in Spanje. Er wordt hoofdzakelijk geklaagd over de enorm hoge prijzen voor de brandstof, iets waar iedereen mee te maken heeft. Volgens de transportsector kost het rijden hen meer dan wat het oplevert. De 0,20 euro korting per liter benzine/diesel is niet genoeg gebleken nu de brandstofprijzen blijven stijgen.

Ga naar de inhoud