Het Europees koffiegebruik op kaart: Spanje heeft minder koffiedrinkers dan Nederland en België

Het Europees koffiegebruik op kaart: Spanje heeft minder koffiedrinkers dan Nederland en België
Beeld: Canva

Het Europees koffiegebruik op kaart: Spanje heeft minder koffiedrinkers dan Nederland en België

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de kaart van Landgeist.com wordt in Spanje minder koffie gedronken dan in Nederland en België. Sterker nog, bij alle 27 EU-landen staat Spanje zelfs bijna onderaan de lijst. De gegevens op de onderstaande kaart zijn gebaseerd op de informatie van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Volgens de onderstaande kaart van Europa wordt de meeste koffie gedronken in Luxemburg met maar liefst 25,1 kilo koffie per inwoner per jaar. Vergeleken met andere landen is dat ontzettend veel. In Spanje is dat namelijk 3,5 kilo per inwoner per jaar terwijl dat in België 4,9 kilo en in Nederland 5,1 kilo per inwoner per jaar is.

Op de website Landgeist.com vraagt men zich af waarom de inwoners van Luxemburg zoveel meer koffie drinken. Is het wellicht omdat koffie daar goedkoper is of omdat inwoners uit omliggende landen juist in Luxemburg koffie kopen omdat het belastingtechnisch goedkoper is. Dat laatste zou zomaar kunnen als je kijkt bij de tankstations langs de snelweg waar veel koffie wordt aangeboden.

Luxemburg staat dus met 25,1 kilo helemaal eenzaam aan de top gevolgd op afstand door Finland met 11,8 kilo per inwoner per jaar en dan Zweden met 10,1 kilo, Noorwegen met 8,2 kilo en Denemarken met 7,3 kilo koffie per inwoner per jaar. 

Een tijd terug heeft dezelfde website Langeist.com ook gekeken naar de theeconsumptie in de Europese landen. Uiteraard is dat veel minder dan de koffieconsumptie en ook daarbij doet Spanje het slechter dan Nederland maar beter dan België. Naast Turkije met 3,16 kilo thee per inwoner per jaar is Ierland met 2,19 kilo het grootste theedrink-land.

In Spanje wordt volgens de onderstaande kaart 0,15 kilo thee per inwoner per jaar gedronken terwijl dit in Nederland 0,78 kilo is en in België 0,13 kilo thee per inwoner per jaar.

  • koffie
  • thee
Ga naar de inhoud