Madrid wil de Spaanse Grand Prix Formule 1 overnemen van Barcelona

Madrid wil de Spaanse Grand Prix Formule 1 overnemen van Barcelona
Beeld: Max Verstappen / Europa Press

Madrid wil de Spaanse Grand Prix Formule 1 overnemen van Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan de regionale premier Isabel Díaz Ayuso ligt moet Madrid de Grote Prijs van Spanje in de Formule 1 wereld huisvesten. Madrid wil de Formule 1 rijden op het Jarama-circuit in San Sebastián de los Reyes. Het zou niet de eerste keer zijn dat hier een Formule 1 wordt gereden want dat gebeurde al negen keer eerder tot 1981 waarna de Grand Prix van Spanje verhuisde naar het Montmelo-circuit bij Barcelona.

Het Circuito Permanente del Jarama is door de Nederlander Hans Hugenholtz ontworpen. Er zijn daarna meerdere Formule 1 races gereden op dit circuit, te weten in 1968, 1970, 192, 1974, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980 en 1981 voordat in 1991 de Formule 1 verhuisde naar het Circuit de Barcelona-Catalunya. Maar er is onzekerheid of de Formule 1 daar blijft want de organisatie is op zoek naar andere mogelijkheden omdat het Barcelona-circuit economisch niet interessant genoeg meer is en diverse andere redenen (waarbij in de pers ook het Catalaanse separatisme aangehaald wordt).

In Spanje zijn op dit moment drie kandidaten om de Grote Prijs van Spanje te huisvesten zoals het Circuito Permanente del Jarama bij Madrid. Een andere mogelijkheid is het circuit Motorland in Alcañiz (Aragón) en het circuit van Jerez de la Frontera (Andalusië) waarbij deze laatste twee kandidaten veel ervaring hebben met wereldkampioenschappen motorrijden. De Formule 1 vond van 1986 tot en met 1990 plaats in Jerez de la Frontera dus dat circuit heeft ook ervaring.

Madrid wil echter verder kijken en beperkt zich niet alleen tot het reeds bestaande Circuito Permanente del Jarama. Er wordt ook over geschreven dat er plannen zijn om een heel nieuw circuit te bouwen omdat het Jarama-circuit wellicht te klein kan zijn. Een optie is een circuit bij Morata de Tajuña ten zuidoosten van Madrid. Verder zou er ook een niet aanneeembare optie zijn van een stadcircuit in het centrum van de Spaanse hoofdstad. Technisch en structureel zou dat echter moeilijk tot helemaal niet haalbaar zijn. Een voorproefje van een Madrileens stadscircuit kun je op onderstaande video van Gran Turismo 6 zien.

De Grand Prix van Spanje is een race uit de Formule 1-kalender, gehouden op het Circuit de Catalunya in Montmeló, nabij Barcelona, waar de race sinds 1991 gereden wordt. De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1951 als onderdeel van het Formule 1-kampioenschap van 1951 en gewonnen door Alfa Romeo-rijder Juan Manuel Fangio. In 1994 en 1997 werd er een tweede Spaanse grand prix gehouden onder de naam Grand Prix van Europa op het circuit van Jerez de la Frontera (Andalusië). Tussen 2008 en 2012 werd de Europese grand prix gereden op een stratencircuit in Valencia.

Ga naar de inhoud