Spanje bestelt twintig nieuwe Eurofighters gevechtsvliegtuigen

Spanje bestelt twintig nieuwe Eurofighters gevechtsvliegtuigen
Beeld: Airbus.com / web

Spanje bestelt twintig nieuwe Eurofighters gevechtsvliegtuigen

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Defensie en Airbus hebben een overeenkomst ondertekend voor de aanschaf van 20 Eurofighters. Deze gevechtsvliegtuigen zijn bedoeld om de huidige F-18 vliegtuigen bij de Canarische Eilanden te vervangen. In totaal is er 2 miljard euro mee gemoeid en is de koop onderdeel van het Halcón-programma.

De bestelling van deze 20 Eurofighters heeft niets met de huidige situatie in Oekraïne en de spanningen met Rusland te maken want deze koop was al op 14 december 2021 goedgekeurd. De levering laat echter nog wel op zich wachten want deze wordt pas in 2026 verwacht waarbij deze bij de Airbus-site in Getafe, nabij Madrid, gemonteerd en getest worden.

Airbus meldt op de eigen website dat het gaat om met E-Scan (elektronisch gescande) radar uitgeruste jachtvliegtuigen gaat bestaande uit 16 eenzitters en 4 tweezitters ter vervanging van de F-18-vloot die wordt geëxploiteerd door de Spaanse luchtmacht op de Canarische Eilanden.  

Met de 20 nieuwe gevechtsvliegtuigen zal de Spaanse Eurofighter-vloot groeien tot 90 vliegtuigen. Deze nieuwe vliegtuigen zullen de gevechtsvloot van de Spaanse luchtmacht versterken en beter positioneren onder haar NAVO-bondgenoten met de modernste straaljager die in Europa is ontwikkeld. Het nieuws wordt door de Spaanse overheid dan ook daags voor de NAVO-top in Madrid naar buiten gebracht.

Spanje zal met de komst van deze 20 Eurofighters ook een derde basis erbij krijgen in Gando op het Canarische Eiland Gran Canaria. De twee andere basissen zijn te vinden in Morón de la Frontera (Andalusië) en Albacete (Castilla-La Mancha). Deze drie basissen spelen een belangrijke rol bij het beveiligen van het Spaanse grondgebied en spelen een sleutelrol bij de NAVO bij verschillende missies in de Baltische staten en meer recentelijk de Zwarte Zee.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.