Laatste corona-maatregel opgeheven: geen mondkapjes meer in Spanje

Laatste corona-maatregel opgeheven: geen mondkapjes meer in Spanje
Beeld: via canva.com

Laatste corona-maatregel opgeheven: geen mondkapjes meer in Spanje

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De laatste regel die nog gold sinds de pandemie is binnenkort eindelijk niet meer van kracht. Het ging om het verplicht gebruik van mondkapjes in gezondheidscentra zoals ziekenhuizen en dokterspraktijken, tandartsen en apotheken. Op vrijdag 23 juni heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten dat de maatregel niet meer nodig was, maar de ministerraad moet dit nog officieel bevestigen. 

De mondkapjes blijven nog wel verplicht op plaatsen met een verzwakt immuunsysteem, zoals in de operatiekamer en op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen. De mondkapjes werden hier traditioneel ook al gebruikt, dus er is geen verbazing omtrent het blijvende gebruik van de mondkapjes hier. 

De minister van Volksgezondheid, José Miñones, heeft een akkoord bereikt met de wethouders van interterritoriale gezondheid. Dit kwam na verzoek vanuit Madrid in april om de mondkapjes af te schaffen in ziekenhuizen, apotheken en dagcentra. 

Nu de minister en de wethouders tot een akkoord gekomen zijn, moet de regering de daadwerkelijke regelgeving nog aanpassen en een datum instellen waarop de verandering in zou gaan. Het is zeer waarschijnlijk dat dit besloten zal worden tijdens de vergadering aanstaande dinsdag. Daarna zal de verandering gecommuniceerd worden via het officiële platform van de overheid en de verandering van de maatregel treedt daarmee ook direct in werking. 

Om een goede beslissing te kunnen nemen is gekeken naar het rapport van het centrum van coördinatie van waarschuwingen en noodgevallen omtrent gezondheid dat geleid wordt door Fernando Simón. De dokter verzekerde ons er in april van dat hij geloofde dat het afschaffen van de mondkapjes snel zou komen. 

Er waren al veel meningen gedeeld door verschillende medici, epidemiologen, wetenschappers en politici. Allen hadden een ander idee over de noodzaak om de mondkapjes nog te behouden of niet.

Ga naar de inhoud