Drie maanden schoolvakanties begonnen in Spanje

Drie maanden schoolvakanties begonnen in Spanje
Beeld: via canva.com

Drie maanden schoolvakanties begonnen in Spanje

De schoolkinderen in Spanje hebben weer vrij en zullen ze de komende drie maanden kunnen genieten van hun vrije dagen gedurende de zomer. Op dit moment hebben de schoolkinderen in Spanje zomervakantie van ongeveer 20/21 juni tot ongeveer 11/12 september, dat zijn dus drie maanden non-stop zomerplezier. Voor veel kinderen is het geweldig om zo lang vrij te hebben, maar volgens experts hebben deze lange vakantieperiodes een negatief effect op het leerproces en is het tijd om te veranderen.

De meeste schoolkinderen zijn nog steeds erg blij met drie maanden zomervakantie aan een stuk door, terwijl er toch ook kinderen zijn die liever naar school gaan met hun vriendjes of vriendinnetjes. De ouders zijn eigenlijk ook niet echt blij met drie maanden kinderen om hen heen, als ze al tijd hebben voor hun kinderen. In veel gevallen zijn de opa’s en oma’s de klos want de ouders moeten wel gewoon werken.

De aanvangsdata van de extra lange zomervakantie is per autonome deelstaat verschillend, maar ligt meestal tussen de 20 en 22 juni. De aanvang van de scholen gebeurt dan meestal weer tussen 11 en 15 september.

Als het aan experts op het gebied van onderwijs ligt moeten kinderen veel minder lang vakantie hebben en moet het Spaanse schoolsysteem zich meer gaan aanpassen aan de zomervakantieperiodes die ook in andere Europese landen gelden. Spanje is op dit moment het land binnen Europa met de langste schoolvakantie.

Waarom zo lang

Waarom hebben Spaanse schoolkinderen nu eigenlijk zo lang vrij? Een van de belangrijkste redenen was/is de hoge temperatuur gedurende de zomermaanden, maar dat is allang niet meer zo lastig op de scholen vanwege de airconditioning die de meeste scholen hebben. Al zijn niet alle scholen goed voorbereid op warm weer, iets wat ook wel blijkt als het warmer begint te worden of na de zomer nog steeds warm is en waar sommige scholen niet voor verkoeling kunnen zorgen.

Daarnaast vielen vroeger de lange schoolvakanties beter in de agrarische kalender vanwege de aanplant en oogst periodes in de zomermaanden terwijl de winter rustiger was. Vroeger moesten kinderen naast school ook meehelpen op de boerderij en op het land. Uiteraard is dat tegenwoordig al lang niet meer zo maar het Spaanse schoolsysteem is een beetje vast blijven zitten.

Goed of niet goed

Volgens studies zijn lange onderbrekingen van school niet goed, aangezien de routine wegvalt en de leerlingen simpelweg vergeten wat leren is. Ook veel ouders willen graag dat het huidige systeem verandert en dat de scholen, net zoals in de meeste Europese buurlanden, na elk trimester een kortere periode dicht gaat, zodat de studenten tot rust kunnen komen en de schoolkalender beter verdeeld wordt over het jaar.

Ga naar de inhoud