Luchtvervuiling is een groeiend probleem op de Canarische Eilanden en in Madrid

Luchtvervuiling is een groeiend probleem op de Canarische Eilanden en in Madrid
Beeld: ai-beeld / redactie

Luchtvervuiling is een groeiend probleem op de Canarische Eilanden en in Madrid

Luchtvervuiling is een zorgwekkend probleem dat steeds meer aandacht krijgt over de hele wereld. Zowel de Canarische Eilanden als Madrid ondervinden de gevolgen van deze milieuproblematiek. Uit een recent onderzoek blijkt dat deze regio’s de meest vervuilde zijn in heel Spanje.

Volgens de milieuorganisatie Ecologistas en Acción ademen de inwoners van de Canarische Eilanden en Madrid de slechtste luchtkwaliteit in heel Spanje. De metingen die door de overheid zijn uitgevoerd, tonen aan dat de concentraties van fijnstof (PM10 en PM2,5) in 2023 de aanbevolen waarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ruimschoots overschreden.

Op de Canarische Eilanden nam de gemiddelde concentratie van PM10-deeltjes in 2023 met 26% toe in vergelijking met de periode 2012-2019, vooral als gevolg van de toegenomen frequentie van fijnstof vanuit Afrika, de bekende Calima. Daarmee werden de hoogste niveaus van het afgelopen decennium bereikt, met de slechtste situatie in het hele land.

De slechtste metingen werden gedaan bij de stations van El Médano en Las Galletas op Tenerife, waar 60 overschrijdingen van de dagelijkse grenswaarde werden geregistreerd. Ook diverse andere stations op Zuid-Tenerife en de eilanden Fuerteventura en Lanzarote, die het dichtst bij het Afrikaanse continent liggen, werden zwaar getroffen.

Naast de Canarische Eilanden kampt ook de regio Madrid met een ernstig luchtvervuilingsprobleem. Uit de metingen blijkt dat het stikstofdioxide (NO2)-concentraties, afkomstig voornamelijk van het wegverkeer, de aanbevolen WHO-normen overschreden.

Ondanks de alarmerende situatie met betrekking tot fijnstof en stikstofdioxide, is er ook een positieve ontwikkeling te melden. Na het sluiten van de olieraffinaderij in Santa Cruz de Tenerife, is de zwaveldioxide-concentratie in de lucht aanzienlijk gedaald. Deze verbetering is te danken aan de inzet van buurtbewoners en milieuactivisten, die jarenlang hebben gestreden tegen deze vervuilingsbron.

Ga naar de inhoud