Meest voorkomende achternaam in 36 provincies in Spanje

Meest voorkomende achternaam in 36 provincies in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Meest voorkomende achternaam in 36 provincies in Spanje

Achternamen zijn meer dan alleen een manier om mensen te identificeren. Ze vertellen verhalen over onze voorouders, onze culturele achtergrond en de geschiedenis van onze families. Maar wat zijn de meest voorkomende achternamen in Spanje, en welke achternaam komt in maar liefst 36 van de 52 provincies het meest voor?

Achternamen zijn niet altijd een vast onderdeel geweest van onze identiteit. In de Spaanse cultuur werden achternamen pas in de loop der eeuwen gebruikelijk. Spaanse achternamen hebben een rijke geschiedenis en unieke kenmerken die hen onderscheiden van andere Europese naamtradities.

In Spanje worden achternamen vaak samengesteld uit de achternaam van de vader en moeder. Zo behoudt men zowel de familienaam van de vader als die van de moeder. Dit systeem wordt ook wel ‘dubbele achternaam’ genoemd en is typerend voor de Spaanse cultuur.

Daarnaast kunnen Spaanse achternamen verwijzen naar geografische locaties, beroepen, bijnamen of zelfs adellijke titels. Hierdoor vertellen Spaanse achternamen vaak iets over de afkomst, geschiedenis of sociale status van een persoon.

De diversiteit en complexiteit van Spaanse achternamen weerspiegelen de rijke geschiedenis en culturele mix van het land. Het is fascinerend om te zien hoe namen een belangrijk onderdeel vormen van iemands identiteit en erfgoed.

Volgens recente gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) zijn er enkele achternamen die in heel Spanje domineren: García, Rodríguez, González, Fernández en López zijnd e vijf meest voorkomende achternamen.

Hoewel García de meest voorkomende achternaam is in 36 van de 52 Spaanse provincies, zijn er interessante regionale verschillen. In Las Palmas en Pontevedra is Rodríguez het meest voorkomend, terwijl González de leiding heeft in Santa Cruz de Tenerife. Fernández is veel voorkomend in Asturië, Cantabrië en León.

Ga naar de inhoud