Inwoners provincie Málaga kunnen zich weer klaarmaken voor de warme el Terral

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De “terral” is een zeer warme wind die waait waardoor de gevoelstemperatuur flink kan oplopen waarbij het vaak ondraaglijk warm is. Volgens de regionale media zal de “terral” vanaf woensdag opnieuw in de provincie aanwezig zijn waardoor het kwik amper onder de 30 graden zal komen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur rond de 40 graden zal liggen.

Inwoners van de regio weten dat dit het moment is om verkoeling te zoeken in een zwembad, in de schaduw (al zal dat ook niet veel uitmaken omdat de wind warm is), binnen met de airconditioning aan of in een overdekt winkelcentrum waar het lekker koel is. De thermometers zullen weliswaar 30 of meer graden aangeven maar vanwege de warme “terral” wind voelt het minstens 10 graden warmer aan waarbij dit dus kan oplopen naar 40 graden of meer, afhankelijk van waar je woont of op bezoek bent.

Uv-index

Men moet daarnaast ook rekening houden met een hoge densiteit van de zon, ofwel een hoge zonkracht of uv-index die een maat is voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Deze zal tussen de 9 en 10 liggen wat zeer sterk is (het sterkste) en waarbij wordt aangeraden niet langer dan 10 minuten in de zon te blijven omdat de verbranding van de huid zeer snel kan optreden.

Terwijl de maximale temperaturen rond de 30 graden zullen liggen met een gevoelstemperatuur van 10 graden meer, 40 dus in dit geval, zullen de minimumtemperaturen ook rond 24 graden liggen wat dus voor slapeloze nachten kan zorgen.

Ontstaan “terral”

Maar hoe ontstaat nu een “terral”? Vaak wordt verondersteld dat de “terral” wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee. Op dat moment ontstaat een drukgradiënt waarbij de warme zeelucht stijgt en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of “terral” te voelen is.

De “terral” wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam “terral” van “tierra”.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Bedankt , beide, voor de duidelijke uitleg.

Het verhaal is niet helemaal kompleet. De aflandige wind op zich zou volgens uw verhaal namelijk koel moeten zijn. Immers boven land koelt het sneller af dan boven zee. En boven land koelt het dus af, het wordt dus koeler. Het proces van dit zogenaamde land-,zee wind effect komt en veel meer landen voor, oa. in Nederland en Belgie op zeer warme dagen. Maar wat het in Spanje dan weer bijzonder maakt is dat de land die naar zee begint te waaien ineens voor een opwarming van de kust streken kan zorgen. Als de zon allang onder is gegaan. Dit… Lees verder »

Hier in Nederland is het toch hetzelfde. Dus wat is hier zo bijzonder aan ?

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.