Inwoners provincie Málaga kunnen zich weer klaarmaken voor de warme el Terral

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MÁLAGA – Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De “terral” is een zeer warme wind die waait waardoor de gevoelstemperatuur flink kan oplopen waarbij het vaak ondraaglijk warm is. Volgens de regionale media zal de “terral” vanaf woensdag opnieuw in de provincie aanwezig zijn waardoor het kwik amper onder de 30 graden zal komen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur rond de 40 graden zal liggen.

Inwoners van de regio weten dat dit het moment is om verkoeling te zoeken in een zwembad, in de schaduw (al zal dat ook niet veel uitmaken omdat de wind warm is), binnen met de airconditioning aan of in een overdekt winkelcentrum waar het lekker koel is. De thermometers zullen weliswaar 30 of meer graden aangeven maar vanwege de warme “terral” wind voelt het minstens 10 graden warmer aan waarbij dit dus kan oplopen naar 40 graden of meer, afhankelijk van waar je woont of op bezoek bent.

Uv-index

Men moet daarnaast ook rekening houden met een hoge densiteit van de zon, ofwel een hoge zonkracht of uv-index die een maat is voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Deze zal tussen de 9 en 10 liggen wat zeer sterk is (het sterkste) en waarbij wordt aangeraden niet langer dan 10 minuten in de zon te blijven omdat de verbranding van de huid zeer snel kan optreden.

Terwijl de maximale temperaturen rond de 30 graden zullen liggen met een gevoelstemperatuur van 10 graden meer, 40 dus in dit geval, zullen de minimumtemperaturen ook rond 24 graden liggen wat dus voor slapeloze nachten kan zorgen.

Ontstaan “terral”

Maar hoe ontstaat nu een “terral”? Vaak wordt verondersteld dat de “terral” wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee. Op dat moment ontstaat een drukgradiënt waarbij de warme zeelucht stijgt en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of “terral” te voelen is.

De “terral” wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam “terral” van “tierra”.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.