skip to Main Content
Inwoners provincie Málaga kunnen zich weer klaarmaken voor de warme el Terral

Inwoners provincie Málaga kunnen zich weer klaarmaken voor de warme el Terral

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Voor diegene die in de provincie Málaga woont is het een fenomeen dat elk jaar wel een, twee of meerdere keren voorkomt maar voor andere lezers is het wellicht iets nieuws. De “terral” is een zeer warme wind die waait waardoor de gevoelstemperatuur flink kan oplopen waarbij het vaak ondraaglijk warm is. Volgens de regionale media zal de “terral” vanaf woensdag opnieuw in de provincie aanwezig zijn waardoor het kwik amper onder de 30 graden zal komen de komende dagen terwijl de gevoelstemperatuur rond de 40 graden zal liggen.

Inwoners van de regio weten dat dit het moment is om verkoeling te zoeken in een zwembad, in de schaduw (al zal dat ook niet veel uitmaken omdat de wind warm is), binnen met de airconditioning aan of in een overdekt winkelcentrum waar het lekker koel is. De thermometers zullen weliswaar 30 of meer graden aangeven maar vanwege de warme “terral” wind voelt het minstens 10 graden warmer aan waarbij dit dus kan oplopen naar 40 graden of meer, afhankelijk van waar je woont of op bezoek bent.

Uv-index

Men moet daarnaast ook rekening houden met een hoge densiteit van de zon, ofwel een hoge zonkracht of uv-index die een maat is voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. Deze zal tussen de 9 en 10 liggen wat zeer sterk is (het sterkste) en waarbij wordt aangeraden niet langer dan 10 minuten in de zon te blijven omdat de verbranding van de huid zeer snel kan optreden.

Terwijl de maximale temperaturen rond de 30 graden zullen liggen met een gevoelstemperatuur van 10 graden meer, 40 dus in dit geval, zullen de minimumtemperaturen ook rond 24 graden liggen wat dus voor slapeloze nachten kan zorgen.

Ontstaan “terral”

Maar hoe ontstaat nu een “terral”? Vaak wordt verondersteld dat de “terral” wind afkomstig is uit Afrika maar, op uitzonderingen na, is dat niet het geval. Deze windsoort wordt in de provincie Málaga namelijk gevormd wanneer de zonnestraling verdwijnt en de zee de warme temperatuur overdag langer vasthoudt dan het vasteland dat sneller afkoelt dan de zee. Op dat moment ontstaat een drukgradiënt waarbij de warme zeelucht stijgt en de plaats wordt ingenomen door de koude vasteland lucht waardoor de zogenaamde aflandige wind (brisa terrestre) of “terral” te voelen is.

De “terral” wind is dus niet afkomstig uit het zuiden/zuidoosten zoals de warme en droge Afrikaanse wind maar uit het binnenland, het noorden/noordwesten, vandaar ook de naam “terral” van “tierra”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Het verhaal is niet helemaal kompleet. De aflandige wind op zich zou volgens uw verhaal namelijk koel moeten zijn. Immers boven land koelt het sneller af dan boven zee. En boven land koelt het dus af, het wordt dus koeler.
  Het proces van dit zogenaamde land-,zee wind effect komt en veel meer landen voor, oa. in Nederland en Belgie op zeer warme dagen.
  Maar wat het in Spanje dan weer bijzonder maakt is dat de land die naar zee begint te waaien ineens voor een opwarming van de kust streken kan zorgen. Als de zon allang onder is gegaan.

  Dit komt omdat de binnenlanden van Spanje over het algemeen vele honderden meters boven zee niveau liggen (De Spaanse hoogvlakte van Madrid tot wel aan Cordoba en Sevilla ligt op bijna 1000 meter gemiddeld…). Als er nu door de opstijgende wind aan zee deze lucht moet worden aangevuld met lucht vanuit de binnenlanden van Spanje, dan is die niet alleen nog redelijk warm, maar zij gaat ook dalen naar zee niveau. En volgens natuurkundige wetten stijgt of daalt de temperatuur van lucht per honderd meter een graad celsius. Dus als de lucht die afkomstig is van de Spaanse hoogvlake ‘s avonds is afgekoeld is tot zo’n 25 graden (na een dag van misschien wel 40) dan gaat ze op het moment dat ze naar de kust begint te stromen bij elke 100 meters een graad warmer worden. Het kan dus goed zijn dat die wind als ze eenmaal bij de kust is aangekomen weer dik door de 30 graden heen is……
  Ook hier bij ons in het binnenland van Alicante zien we dit verschijnsel 1 tot 2 keer per jaar.
  Het komt overigens alleen maar voor als de gemiddelde druk verschillen en winden over het geheel van Spanje klein zijn en de lucht onbewolkt met weinig convectie.
  En de zee moet inderdaad wel al behoorlijk zijn opgewarmd om het effect teweeg te brengen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken