skip to Main Content
Dorp in Burgos heeft eerste geuren-bank ter wereld
Ideal

Dorp in Burgos heeft eerste geuren-bank ter wereld

BURGOS – Het dorp Grisaleña in de provincie Burgos in Castilla y León mag zichzelf het eerste dorp ter wereld noemen waar een geuren-bank is geopend. Dit is een plaats waar de geuren van alle 35 inwoners zijn opgeslagen. Dat heeft men gedaan zodat de speurhonden in geval van een noodsituatie de geuren uit de geuren-bank kunnen ruiken om te gaan zoeken.

Grisaleña heeft de eerste ‘banco de olor’ van Spanje, van Europa en zover wij weten van de wereld. Een team van specialisten heeft via een bepaalde werkwijze ‘huellas aromáticas’ ofwel aromatische afdrukken genomen van alle inwoners en deze zorgvuldig opgeslagen in de geuren-bank.

De burgemeester van het dorp heeft een overeenkomst gesloten met de Unidad Canina de Rescate y Salvamento (UCAS) van Arrate die ook verantwoordelijk waren voor het nemen van de geurmonsters van de 35 inwoners. 

Deze geuren zijn op een veilige plaats bewaard en op het moment dat het nodig is zoals een verdwijning, ongeval etc. kan de geur van de desbetreffende persoon tevoorschijn worden gehaald waarna de speurhond kan beginnen met de zoektocht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ger, er is toch al het D N A wat een mens (individu) uniek maakt.
   Speurhonden worden al lang ingezet als opsporings ‘instrumenten’.
   Nu nog een geurbank erbij……… Ik vraag me af waarom en is het zinvol?
   Voor een goede onderbouwing dat het bijdraagt aan de opsporing geef ik graag mijn mening op.
   Groet met (geknepen neus), Jozef

 1. Het moet nu toch niet gekker worden. Big Brother is al overal en nu nog een snuffelaar erbij.
  ik bestrijd niet dat bij vermissing of andere calamiteit een speurhond effectief kan zijn, maar dat kan ook op de conventionele methode. Waarom moet er nu ook een geurtje van een onderbroek opgeslagen moet worden.
  Het idee is ontegenzeggelijk een proeftuin wat straks op grote schaal kan worden ingezet. In China hebben ze daar al de ‘transparante burger en nu ook nog de stinkende variant erbij.
  Jozef

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by