Dorp in Burgos heeft eerste geuren-bank ter wereld

Oeps ... foto ontbreekt!

Dorp in Burgos heeft eerste geuren-bank ter wereld

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BURGOS – Het dorp Grisaleña in de provincie Burgos in Castilla y León mag zichzelf het eerste dorp ter wereld noemen waar een geuren-bank is geopend. Dit is een plaats waar de geuren van alle 35 inwoners zijn opgeslagen. Dat heeft men gedaan zodat de speurhonden in geval van een noodsituatie de geuren uit de geuren-bank kunnen ruiken om te gaan zoeken.

Grisaleña heeft de eerste ‘banco de olor’ van Spanje, van Europa en zover wij weten van de wereld. Een team van specialisten heeft via een bepaalde werkwijze ‘huellas aromáticas’ ofwel aromatische afdrukken genomen van alle inwoners en deze zorgvuldig opgeslagen in de geuren-bank.

De burgemeester van het dorp heeft een overeenkomst gesloten met de Unidad Canina de Rescate y Salvamento (UCAS) van Arrate die ook verantwoordelijk waren voor het nemen van de geurmonsters van de 35 inwoners. 

Deze geuren zijn op een veilige plaats bewaard en op het moment dat het nodig is zoals een verdwijning, ongeval etc. kan de geur van de desbetreffende persoon tevoorschijn worden gehaald waarna de speurhond kan beginnen met de zoektocht.

Ga naar de inhoud