Gran Canaria kan tot 2 miljard ton zeldzame materialen bevatten

Bijna 2 miljard ton zeldzame materialen onder Gran Canaria
Beeld: 123rf

LAS PALMAS – Onderzoekers menen dat het Canarische Eiland Gran Canaria bijna 2 miljard ton aan zeldzame materialen onder de vulkanische rotsen heeft zitten. Het gaat hier om de REE ofwel ‘Rare-Earth-Elements’ en in het Spaans TM of ‘tierras raras’. In feite gaat het om materialen die over de hele wereld te vinden zijn maar in de meeste gevallen moeilijk te achterhalen en exploiteren zijn.

Het gaat om materialen zoals scandium, yttrium, lanthanium, cerium, neodymium … en nog eens 17 andere zeldzame materialen die onder andere gebruikt worden in de telefonie, technologie, zonnepanelen en ruimtevaart. Voor het westen zijn deze materialen een probleem want 80% van de wereldwijde exploitatie bevindt zich in China.

Een team van experts heeft in Barcelona haar onderzoeksresultaten uitgelegd en spreekt over een enorme hoeveelheid van ‘Rare-Earth-Elements’ onder de grond van Gran Canaria. Er wordt niet gesproken over de andere Canarische Eilanden maar men meent wel dat deze materialen tussen 14,1 en 7,3 miljoen jaar geleden ontstaan zijn toen de eilanden archipel uit de Atlantische Oceaan omhoog kwam.

De gemiddelde hoeveelheid REE is volgens de onderzoekers 672 milligram per kilo ofwel 672 gram per 1.000 kilo. Deze zeldzame materialen bevinden zich op een oppervlakte van 1.000 km3 vulkanische rotsen van 2.700 kilo/m3 dichtheid wat neerkomt op ongeveer 1,814 miljard ton REE.

Op sommige plaatsen op het eiland zoals de Fataga-ravijn, overschrijdt de hoeveelheid zeldzame aarde onder de rotsen een kilo per ton met concentraties van sommige elementen zoals lanthaan of cerium die hun gemiddelde overvloed op aarde met tien vermenigvuldigen.

Maar de 860.000 bewoners van Gran Canaria hoeven zich geen zorgen te maken want met zoveel bewoners en 49% van het eiland beschermd als natuurgebied is het moeilijk tot onmogelijk om de zeldzame materialen te delven en exploiteren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

11
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ed

Remco Stoffer schrijft: Gran Canaria kan tot 2 miljard ton zeldzame materialen bevatten.
In de Spaanse kranten hebben ze het over bijna 2 miljoen ton. Dat is nogal een verschil
Remco Stoffer schrijft: Deze zeldzame materialen bevinden zich op een oppervlakte van 1.000 km3. ????
In de Spaanse kranten staat dat die zeldzame materialen zich bevinden in 1.000 km3 vulkanische rotsen.
Toch maar beter een Spaanse krant lezen.

Arthur

Stoffel heeft het juist, 2 miljard ton is 2000 miljoen ton (in krantartikel). Overigens als deze mineralen zijn te winnen op verantwoorde wijze, doen. De Spaanse bevolking en economie moet wel meeprofiteren. Concurrentie voor China is niks mis mee….. Gaswinning Groningen is ander verhaal, bodemgesteldheid e.d.

Ben

Dat de lokale bevolking moet meeprofiteren, ja. Het klinkt mooier dan het vaak is. Vaak is de lokale bevolking hun “winst” werken in de lagere rank jobs omdat men geen experten heeft lokaal, waardoor men gewoon veel mensen importeert om rechtstreeks voor de bedrijven te werken. En vaak zelf voor de lagere rank jobs, importeren ze mensen wegens goedkoper. De bedrijven vinden vaak genoeg achterdeuren om geen winst lokaal te moeten afdragen, waardoor de winst enorm beperkt is voor de eilanden ( de enige die vaak winnen zijn lokale politiekers en hun steekpenningen ). En het verwerken van de grond/mineraal… Lees verder »

Eric

Dag Diny, laten we gewoon even aannemen dat die zeldzame stoffen niet in Gran Canaria liggen maar… in uw tuin. Blijft uw reactie dan nog altijd even kordaat?

Diny

Ja hoor, maar dan zou ik het op basis van het algemeen belang en nog meer voor de medeburger het zelf in de hand houden om te ontginnen. Ik sluit nu de discussie omdat dit geen zin heeft.

Eric

Diny, juist! Ik vreesde alleen dat jouw reactie er een was van het type ‘overal maar niet bij mij in de buurt’. Als Spanje een wingewest wil maken van Gran Canaria is het gedaan met het eiland… Ik woon er niet (wél in de buurt, in Tenerife) maar ik wens niemand zoiets toe. Vriendelijke groeten

Diny

Tot slot. Ze hadden een onderzoek en wellicht beter achterwege kunnen laten en niets gerapporteerd. Er zak een reden voor zijn geweest. Willen de bewoners er niets mee adviseer ik ze alert te zijn. Fijne avond en sluiting reactie mijnerzijds

Anoniem

Diny, recentelijk nog wel eens met Groningers gesproken over de gaswinning aldaar?

Diny

Goedeavond, is het niet jammer voor de bewoners en Spanje in het algemeen dat ze iets hebben waar ze haar onafhankelijkheid, werkgelegenheid, en inkomsten kunnen vergaren?! Spanje kan zo haar economie weer tgv de burgers ontwikkelen, tenminste als ze het ook de burgers zelf gunnen en niet het groot kapitaal ermee gaat lopen. Ter overdenking waard?!

Perez

Is het mogelijk om dit in normale taal uit te leggen? Diny?

Ik begreep dat artikel heel goed over waar ik trouwens vandaan komt. Las Palmas de Gran Canaria. Maar geen woord van u reactie
Mag ik wat duidelijker taal? Graag. Dank.

Diny

Goedeavond, men schrijft dat de bewoners niet bang hieven te zijn dat ze gaan graven. Mijn vraag is of de bewoners dat misschien juist willen? Dit levert werkgelegenheid op en Spanje hoeft niet afhankelijk te zijn van China maar kan dan zelf en aan andere Europese landen deze aardse vondsen leveren! Dat maakt Spanje een leverancier van goederen of van zaken die de wereld kennelijk nodi heeft.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.