Gran Canaria kan tot 2 miljard ton zeldzame materialen bevatten

Oeps ... foto ontbreekt!

Gran Canaria kan tot 2 miljard ton zeldzame materialen bevatten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Onderzoekers menen dat het Canarische Eiland Gran Canaria bijna 2 miljard ton aan zeldzame materialen onder de vulkanische rotsen heeft zitten. Het gaat hier om de REE ofwel ‘Rare-Earth-Elements’ en in het Spaans TM of ‘tierras raras’. In feite gaat het om materialen die over de hele wereld te vinden zijn maar in de meeste gevallen moeilijk te achterhalen en exploiteren zijn.

Het gaat om materialen zoals scandium, yttrium, lanthanium, cerium, neodymium … en nog eens 17 andere zeldzame materialen die onder andere gebruikt worden in de telefonie, technologie, zonnepanelen en ruimtevaart. Voor het westen zijn deze materialen een probleem want 80% van de wereldwijde exploitatie bevindt zich in China.

Een team van experts heeft in Barcelona haar onderzoeksresultaten uitgelegd en spreekt over een enorme hoeveelheid van ‘Rare-Earth-Elements’ onder de grond van Gran Canaria. Er wordt niet gesproken over de andere Canarische Eilanden maar men meent wel dat deze materialen tussen 14,1 en 7,3 miljoen jaar geleden ontstaan zijn toen de eilanden archipel uit de Atlantische Oceaan omhoog kwam.

De gemiddelde hoeveelheid REE is volgens de onderzoekers 672 milligram per kilo ofwel 672 gram per 1.000 kilo. Deze zeldzame materialen bevinden zich op een oppervlakte van 1.000 km3 vulkanische rotsen van 2.700 kilo/m3 dichtheid wat neerkomt op ongeveer 1,814 miljard ton REE.

Op sommige plaatsen op het eiland zoals de Fataga-ravijn, overschrijdt de hoeveelheid zeldzame aarde onder de rotsen een kilo per ton met concentraties van sommige elementen zoals lanthaan of cerium die hun gemiddelde overvloed op aarde met tien vermenigvuldigen.

Maar de 860.000 bewoners van Gran Canaria hoeven zich geen zorgen te maken want met zoveel bewoners en 49% van het eiland beschermd als natuurgebied is het moeilijk tot onmogelijk om de zeldzame materialen te delven en exploiteren.

Ga naar de inhoud