‘Spionnen’ controleren of schoolkinderen en leraren Catalaans praten

Oeps ... foto ontbreekt!

‘Spionnen’ controleren of schoolkinderen en leraren Catalaans praten

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Terwijl de een schrijft dat er spionnen geweest zijn van het Plataforma per la Llengua bij scholen in Catalonië die gecontroleerd hebben of de kinderen en leraren wel Catalaans praten, schrijven anderen dat dit slechts voor een onderzoek was. Feit is dat er personen incognito bij scholen onschuldige schoolkinderen hebben bespioneert of ze Catalaans of Spaans praten en deze daarna hebben onderverdeeld in groepen. Conclusie: slechts 14% praat Catalaans.

De kranten spreken over schande en ook diverse politieke partijen zoals de PP, Ciudadanos en VOX hebben de Catalaanse autoritieten en de regiopremier Quim Torra om uitleg gevraagd vanwege de spionage van schoolkinderen in Catalonië gevraagd Sommige kranten spreken zelfs over een Catalaanse Gestapo en discriminatie. 

De organisatie voor het behoud en bescherming van de Catalaanse taal ‘Plataforma per la Llengua’ heeft blijkbaar op een verkeerde wijze een onderzoek naar het gebruik van de Catalaanse taal op scholen uitgevoerd. Daarbij hebben onderzoekers incognito en zonder medeweten van de scholen zowel de leraren als de schoolkinderen onderzocht waarbij sommigen schrijven over spionage.

In sommige gevallen gebeurde dit op de speelplaatsen of bij de ingang van de scholen maar er werden ook activiteiten uitgevoerd onder begeleiding van een leraar waarbij dit in het Engels werd gedaan en de onderzoeker observeerde of de leraren en schoolkinderen Catalaans of Spaans spraken.

Daana werden de leraren en schoolkinderen onderverdeeld in groepen van Catalaans sprekenden (catalanohablantes), Spaanssprekenden (castellanohablantes) of tweetalig (bilingües). Ook de scholen werden onderverdeeld op het gebruik van het Spaans of Catalaans.

In het onderzoek van het Plataforma per la Llengua wordt niet vermeld welke scholen in welke steden zijn onderzocht waardoor veel mensen twijfelen aan de juistheid van de onderzoeksresultaten. Het is wel bekend dat er 750 leerlingen en tientallen leraren zijn onderzocht, terwijl zij dat zelf niet wisten.

Conclusie van het onderzoek is dat het Catalaans voor 24,3% aanwezig is op de speelplaatsen bij de Catalaanse scholen terwijl dat bij de primaria (de jongste kinderen) naar 35% stijgt. Uit het onderzoek is ook gebleken dat 27,8% van de leerkrachten Spaans praten met de leerlingen, iets dat volgens de Ley de Educación Catalana tegen de regionale wet is.

Ondertussen heeft de regionale Catalaans overheid (die overigens bij de persconferenties alleen vragen in het Catalaans beantwoord) aangegeven dat ze de werkwijze van het platform voor de taal gaat onderzoeken. Daarbij geeft men echter wel aan dat schoolkinderen en leraren op geen enkele wijze zijn bespioneerd, al kan men niet verklaren hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden en of de onderzochte scholen wisten van deze vorm van onderzoek.

In een ander onderzoek genaamd InformeCAT van dezelfde door verschillende autoriteiten (uit Catalonië, Valencia en Balearen) gefinancierde organisatie blijkt dat Spaanssprekende werklozen in Catalonië minder kans hebben op een baan dan Catalaanssprekende werklozen. Dat kan duiden op discriminatie van de taal, iets dat verboden is in Spanje en dus ook Catalonië.

Ga naar de inhoud