De Policía Foral behandelt dit jaar al 110 verdwijningszaken in Navarra

De Policía Foral behandelt dit jaar al 110 verdwijningszaken in Navarra
Beeld: Europa Press

De Policía Foral behandelt dit jaar al 110 verdwijningszaken in Navarra

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – De Policía Foral, de politiemacht uit de regio Navarra, behandelt dit jaar al 110 verdwijningszaken. 42 van die verdwijningen zijn volwassen personen, 64 verdwenen personen zijn minderjarig. In het tweede geval gaat het meestal over kinderen die van huis weglopen omdat ze een moeilijke thuissituatie hebben. In vier van de gevallen gaat het om mensen met psychische problemen.

De Policía Foral ontkracht het geloof dat men bij een verdwijning 24 uur moet wachten om aangifte te doen. Integendeel, volgens de politie zijn de eerste uren na de verdwijning de belangrijkste en kan een juist gebruik van die uren een groot verschil maken in de meeste verdwijningsdossiers. Ze benadrukt dan ook dat men meteen dient te handelen, wat in dit geval gelijk staat aan het bellen van het nummer 112 wanneer men het vermoeden heeft dat iemand op verdachte wijze verdwenen is.

Dat dit tot gevolg heeft dat de politie ook vaak te maken krijgt met gevallen van vals alarm blijkt geen probleem te zijn. Voor de ordediensten valt een groot aantal valse alarmen nog steeds te verkiezen boven een echte verdwijning die pas laatst gemeld wordt. In dat geval stijgt het risico op een slechte afloop namelijk exponentieel.

In de eerste uren kan heel wat bewijsmateriaal worden verzameld. Vooral wanneer het om vergankelijk bewijsmateriaal gaat, de zogeheten vluchtige sporen, is het belangrijk dat men snel in actie komt. Treuzelen kan bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat de smartphone-batterij van de vermiste het begeeft of dat misdadigers tijd krijgen om hun sporen uit te wissen. Voornamelijk wanneer het om oudere personen of personen met zelfmoordgedachten gaat, is snelheid nog belangrijker.

De politie herinnert de burgers er aan dat er technologieën bestaan ter preventie van noodgevallen. Zo is er bijvoorbeeld de applicatie My112, een applicatie van de overheid van Navarra, die men gratis kan downloaden. Via de applicatie kan men de hulpdiensten verwittigen, waarna die ook automatisch de exacte locatie van de beller doorgestuurd krijgen.

In heel Spanje kun je ook gebruik maken van de smartphone app AlertCops, een smartphone app die door het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken enkele jaren geleden werd gelanceerd en een rechtstreekse en snelle verbinding met de politie toestaat. Deze app is continue via de GPS functie op zoek naar de locatie waar je bent zodat de politie het mogelijke slachtoffer kan lokaliseren (dit kun je ook uitzetten).

Ga naar de inhoud