IJsjes en roomijs uit winkels gehaald in Spanje vanwege giftig ethyleenoxide

Ijsjes en roomijs uit winkels gehaald in Spanje vanwege giftig ethyleenoxide
Beeld: 123rf

IJsjes en roomijs uit winkels gehaald in Spanje vanwege giftig ethyleenoxide

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen juni 2021 werd in Frankrijk alarm geslagen omdat er duizenden levensmiddelen verontreinigd zijn met ethyleenoxide. Dit giftige ontsmettingsmiddel is kankerverwekkend, mutageen en schadelijk voor de voortplanting en het gebruik daarvan is in de Europese Unie niet toegestaan. Eigenlijk kwam dit al aan het licht tijdens het sesamzaadschandaal in 2020 in België maar niemand lijkt zich er druk om te maken terwijl ethyleenoxide toch kankerverwekkend is.

De Spaanse Voedsel- en Warenautoriteit ‘Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN)’ heeft sinds juni gewaarschuwd voor de aanwezigheid van ‘óxido de etileno’ in levensmiddelen, met name ijsjes en roomijs dat in de schappen van supermarkten ligt. In Spanje wordt met name gewaarschuwd voor producten waarin ‘E410 -goma de garrofín o algarroba’ verwerkt zit, het verdikkingsmiddel Johannesbroodpitmeel. 

Ondertussen wordt er gesproken over een Europees voedselschandaal rondom met ethyleenoxide besmette levensmiddelen. In eerste instantie was dat sesamzaad maar later ook gemberpoeder, rijstcrackers, roomkaas, ijsjes, koekjes, broden, kant-en-klaarmaaltijden etc. In Spanje wordt voorlopig alleen gesproken over E410 in ijsjes en roomijs van bepaalde merken maar het is niet bekend gemaakt welke merken en welke supermarkten.

De Spaanse organisatie voor consumenten en gebruikers ‘Organización de Consumidores y Usuarios (OCU)’ maakt zich zorgen om het gebrek aan informatie omdat merken en producten niet openbaar worden gemaakt waardoor consumenten niet kunnen controleren of ze thuis besmette producten hebben. Want E410 wordt niet alleen in ijs gebruikt maar ook in toetjes, zuivelproducten en broden om maar wat te noemen. Belangrijk is ook om te weten dat niet alle E410 besmet is geraakt met het kankerverwekkende ethyleenoxide.

De Spaanse Voedsel- en Warenautoriteit spreekt vooralsnog over lage hoeveelheden van 0.02 milligram wat volgens het AESAN onder de Europese maximaal toegestane limiet van 0,05 milligram per kilo blijft. Daarom is er niet direct gevaar voor de gezondheid maar een risico bij consumptie van grote hoeveelheden bestaat altijd. Het AESAN bevestigt dat het met ethyleenoxide verontreinigde voedsel uit de handel is genomen in Spanje en dat de producten die op de markt zijn dus veilig zijn en voldoen aan de huidige wetgeving.

Volgens deze krant zijn er geen ijsjes en roomijs in de populaire supermarkten Mercadona, Aldi, Lidl en Carrefour besmet geraakt omdat deze geen E410 als ingrediënt hebben. Het schijnt in Spanje wel te gaan om ijsjes en roomijs van de fabrikanten Mars zoals M&M’s, Snickers en Twix ijs.

Ook ijsfabrikant Nestlé is begonnen met het uit de schappen halen van bepaalde soorten en typen ijsjes en roomijs waar blijkbaar E410 in zit als ingrediënt. Dit ijs is geproduceerd in de fabriek van Froneri en op de website kun je testen of je eventueel verontreinigd ijs thuis hebt. Froneri maakt ijs voor o.a. Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera, Smarties en IFA Eliges. De Spaanse Consumentenbond FACUA heeft een volledige lijst gepubliceerd met al het ijs waarbij er gsproen wordt over bijna 50 soorten ijs.

Lees HIER meer over het Europees voedselschandaal in het Nederlands.

Ga naar de inhoud