Spaanse ‘tortilla de patata’ met of zonder ui

Spaanse ‘tortilla de patata’ met of zonder ui
Beeld: 123rf

Spaanse ‘tortilla de patata’ met of zonder ui

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de eeuwige discussie in Spanje … tortilla de patatas con ó sin cebolla ofwel de aardappelomelet met of zonder ui. Er zijn experts die zeggen dat de tortilla de patatas altijd zonder ui moet worden gegeten maar er zijn ook topkoks die zweren bij een tortilla de patatas con cebolla, met ui dus. 

De aardappelomelet heet in het Spaans ‘tortilla de patatas’ of ‘tortilla española’ waarbij die laatste refereert aan de ‘tortilla francesa’ wat een gewone omelet (geklutst ei dus zonder aardappelen) is. Een ding is zeker, deze tortilla de patatas heeft altijd als ingrediënten eieren, aardappelen en olijfolie maar over de derde ingrediënt kan gediscussieerd worden.

Want de traditionele ‘tortilla de patatas’ is dat met of zonder ui (con of sin cebolla). In de winkels zijn beide versies te vinden waarbij er vaak ook nog tortillas te koop zijn met ‘espinaca’ ofwel spinazie of ‘chorizo’ ofwel Spaanse worst.

Een tortilla de patatas met ui is wat zoeter en men zegt dat ui zorgt voor meer sappigheid. Daarom zijn veel topkoks voorstander van het toevoegen van ui aan de aardappelomelet maar er zijn er ook die dat absoluut niet zullen doen.

Zelf maken Vs kant-en-klaar

Naast de discussie over wel of geen ui in de tortilla de patatas kan ook gediscussieerd worden over het kant-en-klaar kopen van tortillas of het zelf maken. Uiteraard is het reeds klaargemaakte product veel makkelijker want dat hoef je alleen maar op te warmen (of niet) en te eten.

Voor een zelfgemaakte tortilla de patata moet je wel even de tijd nemen want het is als je het goed wilt doen veel werk maar alle ingredienten zullen vers zijn en de smaak is vaak (niet altijd) beter. Maar niet iedereen kan een tortilla de patatas maken of heeft daar het geduld voor.

Warm Vs koud

Weliswaar is dit niet echt een discussiepunt bij de Spanjaarden maar er kan ook over gesproken worden of de tortilla de patatas warm of koud gegeten moet worden. Velen zeggen dat de tortilla de patatas als tapa warm dient te zijn maar als deze op brood zit kan de tortilla de patatas ook koud gegeten worden.

Wellicht heeft het er ook mee te maken wanneer en waar men een tortilla de patatas eet, is dat als het warm is of koud en in welk deel van het land want blijkbaar heeft elke regio zo een eigen versie van de tortilla de patatas.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.