30 jaar geleden in 1992 begonnen de Olympische Zomerspelen in Barcelona

30 jaar geleden in 1992 begonnen de Olympisch Zomerspelen in Barcelona
Beeld: Idealista.es

30 jaar geleden in 1992 begonnen de Olympische Zomerspelen in Barcelona

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – 30 jaar gelden van 25 juli tot en met 9 augustus 1992 vonden de Olympische Zomerspelen van de XXVe Olympiade plaats in Barcelona. Er waren 257 evenementen in 28 sporten met 9.956 deelnemende sporters. Voor de stad en haar inwoners is er een vóór en ná Barcelona’92 want de stad werd wereldbekend en veranderde compleet. Onderaan dit artikel is een video te zien van de spectaculaire theatershow tijdens de opening.

Tijdens de openingsceremonie in het Olympisch Stadion Lluís Companys op de Montjuïc berg in Barcelona werd de show ‘Mediterrani, mar olímpic’ door de theatrale groep La Fura dels Baus opgevoerd. Er waren maar liefst 3.500 vrijwilligers en 800 dansers en danseressen die deelnamen aan de spectaculaire voorstelling waar in het stadion 65.000 mensen naar keken. 

Naast de theatervoorstelling waren er ook Catalaanse ‘castells’ (menselijke torens) voor elk EU-land en waren er ook een Flamenco en opera-optreden van Montserrat Caballé, José Carreras, Plácido Domingo, Jaume Aragall, Teresa Berganza en Juan Pons. De openingsceremonie werd wereldwijd door 3,5 miljard personen bekeken.

De Olympisch Zomerspelen in Barcelona zijn uiteraard wereldbekend geworden door het lied ‘Barcelona’ van Freddie Mercury en Montserrat Caballé. Maar ook de Catalaanse rumba heeft een stempel gedrukt op Barcelona-spelen met onder andere het lijflied ‘Amigos para siempre’ van Los Manolos. Samen met Peret en Los Amaya traden Los Manolos op met het lied ‘Gitana hechicera’ en het bekende ‘Barcelona es poderosa’ als afsluiter wat ontaarde in een groot Catalaans/Spaans feestje.

Ga naar de inhoud