Nederlandse tweelingzusjes halen beste score op school in Orihuela Costa

Nederlandse tweelingzusjes halen beste score op school in Orihuela Costa
Beeld: Ingezonden

Nederlandse tweelingzusjes halen beste score op school in Orihuela Costa

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het is de tweelingzusjes Jiska en Marit de Jong gelukt om de beste score te halen bij het toelatingsexamen voor de universiteit op school in hun woonplaats Orihuela Costa aan de Costa Blanca. Beide zusjes hebben een 10 gemiddeld gehaald voor hun 2 jaar Bachillerato en daarvoor de ‘Matrícula de Honor’ gekregen, deze geeft recht op eerste jaar gratis studie aan de universiteit. Daarna heeft het tweetal de EBAU-testen met vlag en wimpel doorstaan waardoor ook nog eens hun school op de ranking steeg. Ouders Brigit en Ron zijn uiteraard apetrots dat hun dochters de lokale krant en nu ook SpanjeVandaag hebben gehaald.

Het zou je maar overkomen, doe je een ‘ik vertrekje’ naar de Costa Blanca in 2008, werk je hard om de integreren en er samen met je familie iets van te maken terwijl je de dochters naar onbekend terrein stuurt, een Spaanse school. Terwijl ouders Brigit en Ron hun bedrijf R&B Homes opzetten om allerlei services voor de woning zoals woning- en sleutelbeheer, services, verhuur, onderhoud, installaties en renovaties in Orihuela Costa en omgeving aan te bieden en hun weg te vinden aan de Costa Blanca, lukte het Jiska en Marit de Jong om zich aan te passen, sterker nog, ze zijn nu het boegbeeld van hun school geworden.

De tweelingzusjes spreken beiden drie talen (en oudere zus Lieke zelfs vloeiend 5 talen) en hebben met scores van de EBAU-testen met vlag en wimpel doorstaan. EBAU of EVAU staat voor ‘Evaluación de Bachillerato para el Acceso a la Universidad’ en is een toelangtingsexamen voor studenten die de middelbare school hebben afgerond om in aanmerking te komen voor de Universiteit (exámenes preuniversitario). 

Het is de beste uitslag voor de toelatingsexamen voor de universiteit in de regio waardoor hun school ook meteen omhoog is gegaan in de ranking. Jiska en Marit hebben na dit studiesucces de universiteiten om uit te zoeken want Granada, Madrid en Barcelona ontvangen hen met open armen. 

Maar de familie de Jong is niet voor niets naar de Valencia regio geëmigreerd en dus kiezen Jiska en Marit voor de regionale Polytechnische Universiteit van Valencia waar ze biotechnologie gaan studeren, in het Engels en Spaans, een eitje voor de tweelingzusjes.

Ga naar de inhoud