Temperatuur opnieuw boven de 45 graden gekomen in Zuid-Spanje

Temperatuur opnieuw boven de 45 graden gekomen in Zuid-Spanje
Beeld: 123rf

Temperatuur opnieuw boven de 45 graden gekomen in Zuid-Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Dat de hittegolf nog lang niet voorbij is mag duidelijk zijn met de nieuwe hoge temperaturen die gemeten zijn in Spanje. In Zuid-Spanje steeg het kwik weer tot boven de 45 graden, iets wat volgens de officiële metingen van de Spaanse weerdienst AEMET niet al te vaak gebeurd in juli. Maar zondag 24 juli werd het toch 45,4 graden in Fuente Palmera, in de provincie Córdoba.

Dit keer is het de provincie Córdoba waar de hoogste temperatuur van zondag 24 juli werd geregistreerd. Dat gebeurde in Fuente Palmera waar het 45,4 graden werd. Maar ook in de provincie Sevilla werd het erg warm met 44,8 graden in Carrión de los Cespedes terwijl het kwik steeg naar 44,7 graden in La Rambla (Córdoba) en Tomares (Sevilla).

In Montoro (Córdoba) werd het 44,1 graden, net zo warm als in la Puebla de los Infantes (Sevilla) en bij het vliegveld van Sevilla. In Villarrasa (Huelva) werd een temperatuur van 43,9 graden gemeten, net zo warm als in Andújar (Jaén). In Cádiz werd het 38,9 graden, in Málaga 31,7 graden, in Loja (Granada) 42 graden en in Almerñia 30,7 graden.

In de Murcia regio was de hoogst geregistreerde temperatuur 40 graden in Molina de Segura. In de Valencia regio steeg het kwik naar 42,6 graden in Ontinyent (Valencia) en 42,5 graden in Jalance (Valencia) terwijl het 40,8 graden werd in Pego (Alicante). In Benidorm werd het 32,7 graden en in Orihuela 37,9 graden.

De hoogste temperaturen in Catalonië werden opnieuw geregistreerd in de provincie Lleida met 40,3 graden terwijl het aan de kust minder warm was. In de provincie Girona (Costa Brava) werd het 36,1 graden, in Barcelona 31,4 graden en in de provincie Tarragona (Costa Dorada) 33,1 graden.

Op de Balearen werd het op Mallorca 39,4 graden, op Menorca 35,7 graden en op Ibiza 33,8 graden. Ook op de Canarische Eilanden heeft men te maken met hoge temperaturen zoals 38,9 graden op Gran Canaria, 36,6 graden op Tenerife, 32,4 graden op Fuerteventura en 30,6 graden op Lanzarote. La Gomera had te maken met 36,8 graden, La Palma met 33,2 graden en El Hierro met 32,9 graden.

Meetstations AEMET
De meteorologische stations van de Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) zijn de enige die de officiële temperaturen mogen meten in Spanje. Bij de meer dan 800 meteorologische stations in Spanje wordt de temperatuur van de lucht volgens internationale afspraak gemeten. Dit gebeurt in graden Celsius op een hoogte van anderhalve meter boven een open (gras)vlakte. De thermometer of de sensor staat in een wit kastje (in het Spaans garitas meteorológicas) met wanden die de vorm hebben van een open jaloezie. Daardoor heeft de wind vrij spel, maar zon en neerslag kunnen niet tot de instrumenten doordringen.

Ga naar de inhoud