‘Expresverkopen’ van woningen in Spanje waarbij huizen één week te koop staan komen steeds vaker voor

‘Expresverkopen’ van woningen in Spanje waarbij huizen één week te koop staan komen steeds vaker voor
Beeld: via canva.com

‘Expresverkopen’ van woningen in Spanje waarbij huizen één week te koop staan komen steeds vaker voor

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op het woningportaal idealista staan tienduizenden woningen in Spanje te koop en aan de hand van de cijfers en statistieken kunnen de experts van idealista bepalen hoe lang het duurt om een woning te verkopen in Spanje. Een van de opvallendste conclusies is dat 12% van de woningen binnen zeven dagen na plaatsing werd verkocht in juni 2023 en wordt er geschreven over het fenomeen ‘expresverkopen’.

Hoe snel kun je een huis verkopen in Spanje? Recent onderzoek door het woningportaal idealista laat zien dat snelle verkopen populairder zijn dan ooit tevoren. In juni 2023 verkocht 12% van de woningen via het woningportaal binnen een week. 10% werd binnen een maand verkocht terwijl 22% tussen een en drie maanden verkocht werd. Het duurde langer voor 34% van de gepubliceerde woningen die tussen de drie maanden en een jaar op de markt stonden. 21% stond langer dan een jaar te koop. Dit soort snelle verkopen staat in Spanje bekend staat als ‘ventas exprés’ of ‘expresverkopen’.

De snelle verkoop van huizen, ook wel ‘expresverkopen’ genoemd, komen vooral voor in grote Spaanse steden. Granada blijkt het succesvolste te zijn in snelle verkopen met 21% van de verkopers die binnen een week een koper vonden. Andere steden die hoog scoren op dit gebied zijn Málaga (20%), Valencia (20%), Madrid (19%), Barcelona (18%) en Sevilla (18%).

Steden zoals Huesca (17%), Cádiz (16%), San Sebastián (15%), Las Palmas de Gran Canaria (15%) en Cuenca (14%) overschrijden het nationale gemiddelde in verkoop. Zaragoza, Huelva, Soria, Jaén, Vitoria en Girona hebben elk 13% van de snelle verkopen. Het nationale gemiddelde van 12% wordt gehandhaafd door Santa Cruz de Tenerife, Castellón de la Plana, Córdoba en Tarragona.

Aan het andere uiteinde van het spectrum hebben steden zoals Zamora, Lugo, Ciudad Real, Melilla en Ceuta een gemeenschappelijke verkoopratio van 4%. Ze worden op de voet gevolgd door Ourense (5%), Palencia (5%) en Albacete (6%). Logroño, Cáceres, Segovia, León en Oviedo maken 7% van de snelle verkoop uit, terwijl Burgos en Ávila elk 8% bijdragen. De groep steden met minder dan 10% verkoop wordt afgerond met Lleida, A Coruña, Salamanca en Badajoz, elk met een verkoopratio van 9%.

SpanjeVandaag heeft geen commerciële relatie met Idealista, maar plaatst regelmatig artikelen die door deze Spaanse website en woningportaal gepubliceerd worden, omdat we vinden dat deze voor onze lezers interessant genoeg zijn om te vertalen.

Ga naar de inhoud