Overuren worden in Spanje slecht of helemaal niet uitbetaald

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de grootste vakbond van Spanje CCOO worden de overuren die werkers maken slecht beloond. Bijna de helft van de overuren worden helemaal niet uitbetaald. Die extra uren staan in het tweede trimester van dit jaar gelijk aan de creatie van 170.600 banen van 40 uur per week. Met andere woorden, werkgevers kiezen liever voor de huidige werknemers die meer moeten werken waarbij dit soms wel en soms niet wordt uitbetaald in plaats van het aannemen van nieuw personeel.

De Spaanse vakbond Comisiones Obreras (CCOO) baseert zich op de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Daaruit kan opgemaakt worden dat de overuren bij de helft van de werknemers niet wordt uitbetaald maar ook niet wordt gecompenseerd met extra vrije tijd.

Gedurende het tweede trimester van dit jaar werden er 6,8 miljoen uren per week overgewerkt, het hoogste aantal uren sinds het tweede trimester van 2009. 56% van deze overuren werd door de werkgevers uitbetaald aan de werkers maar in 44% van de gevallen was er geen compensatie voor de extra gewerkte uren.

Volgens de CCOO staan die extra gewerkte uren gelijk aan 170.600 banen die gecreëerd zouden kunnen worden met een contract van 40 uur per week. In het geval van de betaalde overuren gaat het om 95.900 banen (3,8 miljoen uren per week) en in het geval van de niet betaalde overuren gaat het om 74.700 banen die gecreëerd zouden kunnen worden.

Volgens de berekeningen van de vakbond zijn er wekelijks 825.500 werknemers die overuren maken. 415.400 van hen kreeg daarvoor een vergoeding, 364.400 werknemers kregen helemaal geen vergoeding en 45.700 werknemers kregen slechts deels een vergoeding.

Wekelijks worden de meeste overuren gemaakt in de industrie (1,1 miljoen uren) gevolgd door de detailhandel en reparatie van voertuigen (848.000 uren), horeca (775.000 uren), gezondheid en sociale zekerheid (601.000 uren) en de bouw (577.000 uren).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ronduit schandalig. De lonen liggen al zo laag!

Eigenlijk is dit in een land met zoveel werklozen nog zo slecht niet. Nu nog de werkgevers aanpakken en overuren zodanig zwaar belasten dat ze onbetaalbaar worden en het voordeliger wordt iemand bijkomend aan te werven.

Wat gaat dat uitmaken als ze de overuren gewoon niet compenseren of uitbetalen? En wie gaat dat controleren we praten hier wel over Spanje waar ze wel altijd over de problemen praten maar ze zelden aanpakken.

Na mijn lange werk-ervaring in Spanje weet ik dat het vooral de kleinere werkgevers zijn die de overuren niet betalen, of dat op “andere” wijze compenseren.
Bij de grotere bedrijven is dat niet mogelijk, ze worden gecontroleerd door de bedrijfsraad.
Voor overuren in Spanje moet je bovendien oppassen dat je niet in een hogere belasting-schaal komt.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.