Overuren worden in Spanje slecht of helemaal niet uitbetaald

Overuren worden in Spanje slecht of helemaal niet uitbetaald

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de grootste vakbond van Spanje CCOO worden de overuren die werkers maken slecht beloond. Bijna de helft van de overuren worden helemaal niet uitbetaald. Die extra uren staan in het tweede trimester van dit jaar gelijk aan de creatie van 170.600 banen van 40 uur per week. Met andere woorden, werkgevers kiezen liever voor de huidige werknemers die meer moeten werken waarbij dit soms wel en soms niet wordt uitbetaald in plaats van het aannemen van nieuw personeel.

De Spaanse vakbond Comisiones Obreras (CCOO) baseert zich op de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Daaruit kan opgemaakt worden dat de overuren bij de helft van de werknemers niet wordt uitbetaald maar ook niet wordt gecompenseerd met extra vrije tijd.

Gedurende het tweede trimester van dit jaar werden er 6,8 miljoen uren per week overgewerkt, het hoogste aantal uren sinds het tweede trimester van 2009. 56% van deze overuren werd door de werkgevers uitbetaald aan de werkers maar in 44% van de gevallen was er geen compensatie voor de extra gewerkte uren.

Volgens de CCOO staan die extra gewerkte uren gelijk aan 170.600 banen die gecreëerd zouden kunnen worden met een contract van 40 uur per week. In het geval van de betaalde overuren gaat het om 95.900 banen (3,8 miljoen uren per week) en in het geval van de niet betaalde overuren gaat het om 74.700 banen die gecreëerd zouden kunnen worden.

Volgens de berekeningen van de vakbond zijn er wekelijks 825.500 werknemers die overuren maken. 415.400 van hen kreeg daarvoor een vergoeding, 364.400 werknemers kregen helemaal geen vergoeding en 45.700 werknemers kregen slechts deels een vergoeding.

Wekelijks worden de meeste overuren gemaakt in de industrie (1,1 miljoen uren) gevolgd door de detailhandel en reparatie van voertuigen (848.000 uren), horeca (775.000 uren), gezondheid en sociale zekerheid (601.000 uren) en de bouw (577.000 uren).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.