Ryanair gaat vanaf november opnieuw beleid aanpassen: koffers mee is betalen! (2019)

Oeps ... foto ontbreekt!

Ryanair gaat vanaf november opnieuw beleid aanpassen: koffers mee is betalen! (2019)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Ierse low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bekend gemaakt dat ze vanaf 1 november geld gaan vragen aan de passagiers die geen priority hebben bijgeboekt en dus hun handbagage koffertje moeten afgeven voor het binnengaan van het vliegtuig. Alleen een tas die de passagier onder de voorstoel dient te bewaren zal gratis zijn. Het zal de tweede verandering dit jaar zijn in het kofferbeleid van Europa’s drukste en grootste vliegmaatschappij.

Sinds januari 2018 mogen alleen priority passagiers twee stuks handbagage meenemen de cabine in. Met andere woorden, wil men een rolkoffertje of rugzak van maximaal 10 kilo en een handtas meenemen dan mag dat alleen als men daarvoor betaald. De overige passagiers mogen nog steeds twee stuks bagage meenemen maar alleen de handtas mag mee de cabine in en de koffertjes worden op een kar gelegd voor het instappen en gaan daarna de kofferruimte in.

Kosten

Die laatste mogelijkheid was tot nu toe altijd gratis maar vanaf 1 november zal dat gaan veranderen. Wie vanaf die datum nog zijn koffertje van maximaal 10 kilo mee wil nemen de cabine in moet tussen de 6 en 8 euro gaan bijbetalen. Als men het koffertje laat inchecken kost dat tussen de 8 en 10 euro, aldus persbureau Reuters.

Vanaf wanneer?

De nieuwe regel gaat in vanaf 1 november 2018 en voor vliegtickets die geboekt worden na 1 september 2018. Passagiers die een vlucht voor 1 september hebben geboekt kunnen volgens de website van Ryanair (lees hier) of extra priority bijboeken voor 8 euro of 10 euro bijbetalen voor een koffer van 10 kilo. Andere mogelijkheid is om de hele vlucht te annuleren waarna men het geld terug krijgt.

Koffer maten

De maten van de koffers en handtassen gaan ook veranderen. De handtas mag nu 35x20x20 cm zijn wat betreft afmeting maar dat wordt vanaf 1 november 40x20x25 cm. De rolkoffer maten veranderen naar 42x20x30 cm vanaf 1 november.

Dus…

Twee stuks bagage meenemen de cabine in kan alleen nog met priority wat 6 euro kost als men dit bij boekt tijdens het kopen van het ticket of 8 euro als men dit daarna extra bij boekt.

Als men geen priority bij boekt dan mag alleen nog een handtas gratis mee de cabine in en moet men voor een koffer van 10 kilo 8 euro bij betalen als men dit doet bij het kopen van het ticket of 10 euro als men dit daarna extra bij boekt. De rolkoffer gaat via de incheckbalie naar de kofferruimte van het vliegtuig (dus geen kar bij het vliegtuig meer).

Limiet

Volgens de Britse krant The Independent is het bijboeken van priority goedkoper dan het bijbetalen voor de koffer in de kofferruimte maar in de toekomst zal slechts ongeveer de helft van het vliegtuig nog priority kunnen bijboeken. Dat wil zeggen, 95 passagiers kunnen met priority vliegen en de rest van de passagiers op een Boeing 737 dus niet.

Volgens Ryanair zal slechts 40% van de reizigers te maken krijgen met deze nieuwe kosten maatregel aangezien 30% al priority bij boekt en de overige 30% al betaald voor de koffers in de kofferruimte. In het geval van die laatste groep wordt het aantrekkelijker want de prijzen gaan naar beneden.

Kritiek

Toch zal Ryanair veel kritiek gaan krijgen maar of dat er ook voor zal zorgen dat er minder mensen met de Ierse low cost maatschappij gaan vliegen is nog maar de vraag. Sinds het invoeren van de extra kosten voor het meenemen van twee stuks handbagage in de cabine zijn de rijen bij de priority incheck langer geworden. Met andere woorden, veel passagiers betalen extra geld om hun koffers mee te kunnen nemen en niet te hoeven wachten op hun bagage op de kofferband na aankomst.

Waarom

Het inchecken bij de balie van een koffer van 10 kilo zal 8 euro gaan kosten wat goedkoper is dan de huidige 25 euro voor een koffer van 20 kilo. Daarnaast zegt Ryanair dat er veel passagiers zijn die liever niet met een koffer door de veiligheidscheck willen lopen en een koffer mee willen nemen de cabine in. Met deze verlaagde tarieven kan men dit voorkomen.

Volgens Ryanair is ook gebleken dat er na het nieuwe kofferbeleid dat in januari dit jaar van kracht werd soms 120 koffers gelabeld moesten worden die niet de cabine in zouden gaan (non-priority) waardoor er vertragingen ontstonden.

Ga naar de inhoud