skip to Main Content
Ryanair gaat vanaf november opnieuw beleid aanpassen: koffers mee is betalen! (2019)
123rf

Ryanair gaat vanaf november opnieuw beleid aanpassen: koffers mee is betalen! (2019)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Ryanair gaat vanaf november opnieuw kofferbeleid aanpassen

123rf

MADRID – De Ierse low cost luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bekend gemaakt dat ze vanaf 1 november geld gaan vragen aan de passagiers die geen priority hebben bijgeboekt en dus hun handbagage koffertje moeten afgeven voor het binnengaan van het vliegtuig. Alleen een tas die de passagier onder de voorstoel dient te bewaren zal gratis zijn. Het zal de tweede verandering dit jaar zijn in het kofferbeleid van Europa’s drukste en grootste vliegmaatschappij.

Sinds januari 2018 mogen alleen priority passagiers twee stuks handbagage meenemen de cabine in. Met andere woorden, wil men een rolkoffertje of rugzak van maximaal 10 kilo en een handtas meenemen dan mag dat alleen als men daarvoor betaald. De overige passagiers mogen nog steeds twee stuks bagage meenemen maar alleen de handtas mag mee de cabine in en de koffertjes worden op een kar gelegd voor het instappen en gaan daarna de kofferruimte in.

[su_highlight background=”#FFE0B2″]LEES HIER: het bericht van Ryanair (in het Engels)[/su_highlight]

Kosten

Die laatste mogelijkheid was tot nu toe altijd gratis maar vanaf 1 november zal dat gaan veranderen. Wie vanaf die datum nog zijn koffertje van maximaal 10 kilo mee wil nemen de cabine in moet tussen de 6 en 8 euro gaan bijbetalen. Als men het koffertje laat inchecken kost dat tussen de 8 en 10 euro, aldus persbureau Reuters.

Vanaf wanneer?

De nieuwe regel gaat in vanaf 1 november 2018 en voor vliegtickets die geboekt worden na 1 september 2018. Passagiers die een vlucht voor 1 september hebben geboekt kunnen volgens de website van Ryanair (lees hier) of extra priority bijboeken voor 8 euro of 10 euro bijbetalen voor een koffer van 10 kilo. Andere mogelijkheid is om de hele vlucht te annuleren waarna men het geld terug krijgt.

Koffer maten

De maten van de koffers en handtassen gaan ook veranderen. De handtas mag nu 35x20x20 cm zijn wat betreft afmeting maar dat wordt vanaf 1 november 40x20x25 cm. De rolkoffer maten veranderen naar 42x20x30 cm vanaf 1 november.

Dus…

Twee stuks bagage meenemen de cabine in kan alleen nog met priority wat 6 euro kost als men dit bij boekt tijdens het kopen van het ticket of 8 euro als men dit daarna extra bij boekt.

Als men geen priority bij boekt dan mag alleen nog een handtas gratis mee de cabine in en moet men voor een koffer van 10 kilo 8 euro bij betalen als men dit doet bij het kopen van het ticket of 10 euro als men dit daarna extra bij boekt. De rolkoffer gaat via de incheckbalie naar de kofferruimte van het vliegtuig (dus geen kar bij het vliegtuig meer).

Limiet

Volgens de Britse krant The Independent is het bijboeken van priority goedkoper dan het bijbetalen voor de koffer in de kofferruimte maar in de toekomst zal slechts ongeveer de helft van het vliegtuig nog priority kunnen bijboeken. Dat wil zeggen, 95 passagiers kunnen met priority vliegen en de rest van de passagiers op een Boeing 737 dus niet.

Volgens Ryanair zal slechts 40% van de reizigers te maken krijgen met deze nieuwe kosten maatregel aangezien 30% al priority bij boekt en de overige 30% al betaald voor de koffers in de kofferruimte. In het geval van die laatste groep wordt het aantrekkelijker want de prijzen gaan naar beneden.

Kritiek

Toch zal Ryanair veel kritiek gaan krijgen maar of dat er ook voor zal zorgen dat er minder mensen met de Ierse low cost maatschappij gaan vliegen is nog maar de vraag. Sinds het invoeren van de extra kosten voor het meenemen van twee stuks handbagage in de cabine zijn de rijen bij de priority incheck langer geworden. Met andere woorden, veel passagiers betalen extra geld om hun koffers mee te kunnen nemen en niet te hoeven wachten op hun bagage op de kofferband na aankomst.

Waarom

Het inchecken bij de balie van een koffer van 10 kilo zal 8 euro gaan kosten wat goedkoper is dan de huidige 25 euro voor een koffer van 20 kilo. Daarnaast zegt Ryanair dat er veel passagiers zijn die liever niet met een koffer door de veiligheidscheck willen lopen en een koffer mee willen nemen de cabine in. Met deze verlaagde tarieven kan men dit voorkomen.

Volgens Ryanair is ook gebleken dat er na het nieuwe kofferbeleid dat in januari dit jaar van kracht werd soms 120 koffers gelabeld moesten worden die niet de cabine in zouden gaan (non-priority) waardoor er vertragingen ontstonden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Hej Rob wat een aso opmerking. Je klikt als je vliegt met Ryanair op een jaatje dat je alle voorwaarden begrepen hebt.
  Is dat dan zooooo moeilijk?

   1. Beste redactie, ik denk toch dat u de verandering van de maten van de rolkoffer verkeerd inschat. ” De rolkoffer maten veranderen naar 42x20x30 cm vanaf 1 november.” Deze maten zijn volgens mij voor de extra metalen meetroosters die ze zullen plaatsen om de kleine gratis handbagage te meten. M.v.g.

 2. Ik weet reeds lang dat Ryanair zeker niet (altijd) de goedkoopste is; er wordt mee gelachen maar straks verkopen ze aan boord toiletpenningen om de deur te openen….past volledig in de cultuur van het bedrijf; een basisprijs (die in feite door bijna niemand gehaald wordt) als lokaas en dan beginnen de supplementjes!

  Ik vlieg zeer regelmatig Barcelona – Brussel en doe dat ALTIJD met onze nationale carrier : zeer correcte (te lage?) prijs door de concurrentie, geen trapjes oplopen maar een slurf, geen terugbetalingsproblemen bij stakingen, enz….; met andere woorden : een volwassen bedrijf dat zijn passagiers correct behandelt en waar geen verborgen kosten zitten in de prijs!

  Moesten meer mensen prijzen vergelijken zouden ze wel regelmatig voor verrassingen komen te staan….Have a nice flight!!

 3. Weer een vreemde regeling van Ryanair met name het veranderen van de maten van de “rolkoffers” 42x20x30. Dit betekent dat je nieuwe koffers aan moet schaffen (nu zijn de maten 55x40x20). Je mag er als vervoerder naar vakantie- en of andere bestemmingen toch wel van uit gaan dat de passagiers enige bagage bij zich hebben.

 4. wat als ik toch met rolkoffer + handtas aansluit bij de GATE; droppen ze dan alsnog de rolkoffer op die KAR buiten richting onderruimte ?
  wat voor sancties dan ? geen ?
  dan is t handig deze gewoon tot aan GATE mee te nemen, te laten afnemen daar; winst is GEEN wachttijd bij koffer-incheck.
  wel sanctie; 10 euro betalen bij de GATE, toch geen kassa daar?
  vreemd allemaal.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken