skip to Main Content
Verplicht met helm en verzekering op de elektrische step in Benidorm
Diario Información

Verplicht met helm en verzekering op de elektrische step in Benidorm

BENIDORM – Sinds afgelopen donderdag is het voor de bestuurders van een elektrische step en soortgelijke persoonlijke vervoersmiddelen verplicht om een helm te dragen en verzekerd te zijn in de kustplaats Benidorm. Daarnaast is het verboden om over de stoep en in voetgangerszones te rijden. Met deze nieuwe gemeente regels is Benidorm een van de eerste steden met regels voor de elektrische steps.

De personen die op een elektrische step rijden moeten een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid hebben en de voertuigen zelf moeten verplichte reflectoren, lichten en een bel hebben. Elektrische steps of segways mogen niet meer rondrijden in voetgangersstraten, op trottoirs en fietspaden op de trottoirs. Men mag wel gebruik maken van fietspaden die op het wegdek gelegen zijn. Daarnaast mag men met een elektrische step rijden op de weg in Zone 20 en Zone 30 gebieden. In parken moet men de snelheid van voetgangers (4 km/uur) aanhouden.

Overigens gelden deze nieuwe regels niet alleen voor de elektrische stepjes of e-scooters maar ook voor segways, hoverboards, airwheels, elektrische scooters en andere aanverwante elektrische voertuigen die als persoonlijke vervoersmiddelen gebruikt worden.

De gemeente Benidorm heeft categorieën gemaakt die elk moeten voldoen aan bepaalde eisen:

A. Hoverboards, airwheels, elektrische stepjes etc. die klein en licht zijn: max 20 km/uur, gewicht minder dan 25 kilo en voor één persoon.

B. Hoverboards en elektrische stepjes die groot en zwaar zijn: max 30 km/uur , gewicht minder dan 50 kilo en voor één persoon.

C0. Elektrische persoonlijke vervoersmiddelen die te vergelijken zijn met een fiets zoals elektrische rolstoelen en scooters, e-bikes etc.: max 45 km/uur, minder dan 300 kilo en voor één persoon

C1. Elektrische persoonlijke vervoersmiddelen zoals segways en elektrische scooters die gebruikt worden voor de verhuur: max 45 km/uur, minder dan 300 kilo maar voor max drie personen.

C2. Elektrische voertuigen die gebruikt worden voor transport van goederen (dus niet personen).

Rolstoelen

In maart van dit jaar schreven we al over nieuwe regels wat betreft elektrische rolstoelen en scooters en dat deze niet meer op de trottoirs mogen rijden. Alleen mensen die een beperkte mobiliteit hebben mogen met hun voertuig op trottoirs rijden maar maximaal 4 km/uur, ongeveer dezelfde snelheid als voetgangers. Alle andere voertuigen met wielen waaronder dus ook fietsen, elektrische scooters, segways, stepjes etc. zijn niet meer welkom op het trottoir (acera).

Boetes

Bij het niet naleven van deze nieuwe regels kunnen boetes gegeven worden tussen de 80 en 500 euro. Maar de gemeente heeft een gewenningsperiode ingesteld waarin de agenten in geval van een overtreding voorlopig alleen een berisping geven maar nog geen boetes.

In de categorieën A en B moet men altijd met een helm rijden terwijl dit bij de overige categorieën slechts wordt aangeraden (tenzij in het geval van de verhuur zoals categorie C1). De minimumleeftijd is 16 jaar waarbij jongeren begeleid moeten worden door een volwassene als men gebruik maakt van elektrische persoonlijke vervoersmiddelen op straat, stoep, park etc.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Op het ogenblik komen ze je links en rechts voorbij op straat,stoep en fietspaden .
  Maar er wordt niks meegedaan netzo als de invalide karretjes die zeer gewillig zijn onder de toeristen hier.
  Dronken van kroeg naar kroeg over de stoep met een invalide karretje.

 2. Gisteren bijna nog omver gereden door twee kleine snotters denk een jaar of 11 of 12.Kwamen met een rotvaart bergaf door de bocht die ze amper konden nemen door de hoge snelheid met gevolg dat ze heel de baan nodig hadden.Onverantwoord zulke toestanden.

  1. Heel mooi! Steppen en soort gelijke zijn echt gevaarlijk en ik persoonlijk heb er eentje bijna onder mijn auto gehad.
   Eigenlijk helemaal verbieden zijn onstabiel remmen zowat niet en gaan 40 km per uur.

 3. weer door een paar onnozelaars die er als een gek mee zijn beginnen rijden moeten we nu weer allemaal maatregelen nemen dank u aan de onnozelaars

 4. Dat wordt interessant met die “speeldingen”. Naast helm en verzekering zou ik ook pleiten voor een groot leesbaar kenteken. De verplichting van een bewijs/diploma van kundigheid om er mee te kunnen omgaan, een soort zwemdiploma voor de diverse categoriën. ter voorkoming van lichamelijk letsel is ook een veiligheidsgordel verplicht. Het gevaarte kan los schieten en gaat niet als een onbestuurbaar projectiel zijn eigen gang en heeft dus verbinding met de eigenaar. Mede ter bescherming van de bereijder is een kompleet pak aan te raden of zelfs te verplichten te dragen zoals dat bij de hockysport wodrt gedragen door de keeper. Een alternatief is de uitrusting die gedragen wordt door hondentrainers. Ziekenhuizen, ambulances, artsen, zorgverzekeraars en het verzorgend personeel zullen juichen wanneer deze eenvoudige maatregelen worden toegepast. Om de Staat wat te spekken zou ook een soort gebruiksbelasting geheven kunnen worden van de openbare weg.
  Geachte lezer, u begrijpt uit deze reactie dat ik niet enthousiast ben over deze “stepjes”. In Parijs is het inmiddels verboden om er zich in het overige verkeer mee te mengen. Goed besluit. In Parijs struikel je over die met een appie uitgeruste electrische ‘trottiers’ die overal achtergelaten kunnen worden wanneer men zijn einddoel heeft bereikt. Het is straatvervuiling.
  Als speelgoed heeft het zijn doel voorbij gestreefd. Het is gevaarlijk geworden deze noviteiten.
  Jozef

 5. Benny,
  Waar woon je zelf?
  Ik ben blij dat er eindelijk iets aan gedaan wordt. Het verhaal dat in Benidorm alleen werknemers van dit middel gebruik maken neem ik met een korreltje zout.
  Mensen krijgen iets nieuws en gaan er direct misbruik van maken. Zij hebben lol gehad en die na mij komt bekijkt het maar.
  Ik woon in Lloret en ben weer blij als het seizoen met alle bijkomstigheden weer voorbij is.
  Je ziet tijdens het seizoen gewoon de hufterigheid toenemen. Zowel in het verkeer, de horeca als op het strand. In Lloret zijn het dus niet de “Engelsen” maar vooral de Franse maroks die denken dat alles voor hun moet wijken. Ik schijt in mijn broek als ik deze mensen tegen kom. Één verkeerde blik en je hebt een echt probleem. Na het seizoen wordt alles weer zoals ik Spanje ken en waarom ik er woon. Vriendelijke mensen, een praatje, parkeerplaats genoeg, geen gezeik aan de kassa van de supermarkt en geen agressie.
  En ja… ik ben 65+ en absoluut geen ruziezoeker.
  Ben benieuwd wie commentaar geeft en het niet met mijn reactie eens is.

  Btw. de naam “racist”is inmiddels een Geuzen naam geworden, dus vooral niet over beginnen.

 6. Die steppers op de stoep is verschrikkelijk, zo ook hier in Malaga, ze rijden je gewoon omver. Laten ze het fietspad gebruiken, en is die er niet, dan maar lopen naast je step totdat je er weer kan steppen. Steppers zouden de mensen die wandelen oud en jong niet moeten lastig vallen, steppers denken dat ze alles mogen, gooi ze maar op de bon. Een helm en verzekering zou ook op zijn plaats zijn. Hoop dat ze hier ook wakker gaan worden in Malaga.

  1. Ik ben het met de meeste reacties eens de beste vond ik van Bennie.
   Maar mogen we ook nog leven! Ik weet We zijn allemaal Burger’s en laten we eerlijk zijn Het worden er teveel Vandaar al die regels en ik word zo zat belasting mogen we betalen oh pardon moeten we betalen. Door die paar zotten, mag je gelijk weer niets. Die elektrische steps zijn een pracht uitvinding. Vergelijk zo’n klein ding met een auto waar meestal ook maar één persoon in zit. En zeker met het parkeerprobleem is een elektrische step heel welkom om jezelf in godsnaam nog te kunnen verplaatsen in een stad gewoon de minimumleeftijd zitten op 21 jaar klaar en als die zich niet gedragen up dikke boete en de Strip afpakken

 7. Een beetje angstige reactie van Benidorm op een typische stedelijke evolutie. Het zijn vooral de werkkrachten van Benidorm die de steps gebruiken om door de stad te rijden en deze hebben weinig alternatieven. Een fiets is amper een geldig alternatief op een plek waar het heel heuvelachtig is, en het +30 graden is gedurende minstens 4 maanden per jaar….
  Men had bv de steps kunnen verbieden voor personen onder de 18 jaar, want het was duidelijk grotendeels de jeugd die de toestellen misbruikten.
  In elk geval gaan de inwoners nu terug naar de wagen grijpen, is dat dan zoveel beter?

 8. Voor een electrisch voertuig met max snelheid van 25 of 30 kmh moet je een helm dragen, en voor een met hogere snelheid is het niet verplicht???????

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken