Verplicht met helm en verzekering op de elektrische step in Benidorm

Verplicht met helm en verzekering op de elektrische step in Benidorm
Beeld: Diario Información

Verplicht met helm en verzekering op de elektrische step in Benidorm

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BENIDORM – Sinds afgelopen donderdag is het voor de bestuurders van een elektrische step en soortgelijke persoonlijke vervoersmiddelen verplicht om een helm te dragen en verzekerd te zijn in de kustplaats Benidorm. Daarnaast is het verboden om over de stoep en in voetgangerszones te rijden. Met deze nieuwe gemeente regels is Benidorm een van de eerste steden met regels voor de elektrische steps.

De personen die op een elektrische step rijden moeten een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid hebben en de voertuigen zelf moeten verplichte reflectoren, lichten en een bel hebben. Elektrische steps of segways mogen niet meer rondrijden in voetgangersstraten, op trottoirs en fietspaden op de trottoirs. Men mag wel gebruik maken van fietspaden die op het wegdek gelegen zijn. Daarnaast mag men met een elektrische step rijden op de weg in Zone 20 en Zone 30 gebieden. In parken moet men de snelheid van voetgangers (4 km/uur) aanhouden.

Overigens gelden deze nieuwe regels niet alleen voor de elektrische stepjes of e-scooters maar ook voor segways, hoverboards, airwheels, elektrische scooters en andere aanverwante elektrische voertuigen die als persoonlijke vervoersmiddelen gebruikt worden.

De gemeente Benidorm heeft categorieën gemaakt die elk moeten voldoen aan bepaalde eisen:

A. Hoverboards, airwheels, elektrische stepjes etc. die klein en licht zijn: max 20 km/uur, gewicht minder dan 25 kilo en voor één persoon.

B. Hoverboards en elektrische stepjes die groot en zwaar zijn: max 30 km/uur , gewicht minder dan 50 kilo en voor één persoon.

C0. Elektrische persoonlijke vervoersmiddelen die te vergelijken zijn met een fiets zoals elektrische rolstoelen en scooters, e-bikes etc.: max 45 km/uur, minder dan 300 kilo en voor één persoon

C1. Elektrische persoonlijke vervoersmiddelen zoals segways en elektrische scooters die gebruikt worden voor de verhuur: max 45 km/uur, minder dan 300 kilo maar voor max drie personen.

C2. Elektrische voertuigen die gebruikt worden voor transport van goederen (dus niet personen).

Rolstoelen

In maart van dit jaar schreven we al over nieuwe regels wat betreft elektrische rolstoelen en scooters en dat deze niet meer op de trottoirs mogen rijden. Alleen mensen die een beperkte mobiliteit hebben mogen met hun voertuig op trottoirs rijden maar maximaal 4 km/uur, ongeveer dezelfde snelheid als voetgangers. Alle andere voertuigen met wielen waaronder dus ook fietsen, elektrische scooters, segways, stepjes etc. zijn niet meer welkom op het trottoir (acera).

Boetes

Bij het niet naleven van deze nieuwe regels kunnen boetes gegeven worden tussen de 80 en 500 euro. Maar de gemeente heeft een gewenningsperiode ingesteld waarin de agenten in geval van een overtreding voorlopig alleen een berisping geven maar nog geen boetes.

In de categorieën A en B moet men altijd met een helm rijden terwijl dit bij de overige categorieën slechts wordt aangeraden (tenzij in het geval van de verhuur zoals categorie C1). De minimumleeftijd is 16 jaar waarbij jongeren begeleid moeten worden door een volwassene als men gebruik maakt van elektrische persoonlijke vervoersmiddelen op straat, stoep, park etc.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.