Aantal rookvrije stranden in provincie Alicante meer dan in provincies Valencia en Castellón samen

Aantal rookvrije stranden in provincie Alicante meer dan in provincies Valencia en Castellón samen
Beeld: Ayuntamiento de Valencia

Aantal rookvrije stranden in provincie Alicante meer dan in provincies Valencia en Castellón samen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Mede vanwege de corona-pandemie, de vervuiling door peuken en de verandering in de maatschappij is het aantal rookvrije stranden in Spanje flink aan het stijgen. Ook in de autonome regio Valencia zijn inmiddels 91 stranden te vinden waar niet gerookt mag worden. Van dat aantal is bijna de helft van de ‘playas sin humo’ te vinden in de provincie Alicante.

In de autonome regio Valencia zijn 91 rookvrije stranden te vinden. 49 daarvan bevinden zich in de provincie Alicante terwijl de provincie Castellón 22 rookvrije stranden heeft en de provincie Valencia 19 ‘playas sin humo’. De Valencia regio als autonome regio heeft daarnaast in 2021 ook de meeste blauwe vlaggen gekregen met 137 blauwe vlaggen in totaal, 47 in de provincie Alicante (hoogste aantal van alle Spaanse provincies), 32 in de provincie Castellón en 31 in de provincie Valencia. 

Dit zijn de rookvrije stranden in de provincie Alicante (2021):

  • Benidorm (1): Cala de Finestrat
  • Denia (1): Playa Marge Roig
  • Elche (6): playa del Carabassí, Playa de L’Altet, Playa Arenakles del Sol, Playa El Pinet, Playa la Marina, Playa del Rebollo.
  • El Campello (17): Muchavista, Playa Punta del Riu, Playa Calle del Mar, La Illeta dels Banyets, La Almadraba, Cala del Llop Marí, El Amerador, Cala Nostra, Cala del Puerto/Cala Morro Blanco, Cala d’Enmig, Cala Piteras, Cala del Barranco de Aguas, Playa de la Lloma de Reixes, Cala Monte Lanuza, Cala Baeza, Cala de les Palmeretes, Cala Carritxal.
  • Finestrat (1): Playa de la Cala
  • Villajoyosa (13): Playa Carritxal, Playa Xaeco, Playa La Caleta, Playa L’Esparralló, Playa Bol Nou, Playa Paradís, Puntes del Moro, Playa Centro, Playa Varadero, Playa Estudiantes, Playa Tio Roig, Play Torres, Playa Racó Conill
  • Alicante (10): Playa de San Juan, Cala de la Palmera, Cala Cantalares, Cala de los Judíos, Playa de la Almadraba, Playa de la Albufereta, Playa de Serragrosa, Playa de El Postiguet, Playa de Agua Amarga, Playa de los Saladares/Urbanova.

Spanje

In totaal zijn er in 2021 in heel Spanje 523 rookvrije stranden te vinden, dat is meer dan in 2020. De meeste rookvrije stranden zijn te vinden in de regio Galicië met 187 stranden gevolgd door Cantabrië met 96 stranden (alle stranden van de regio) en de Valencia regio met 91 rookvrije stranden. Verder zijn er 48 rookvrije stranden in Andalusië, 41 op de Canarische Eilanden, 15 in Asturië, 13 in Catalonië, 12 op de Balearen eilanden, 12 in de Murcia regio en 8 rookvrije stranden in Baskenland.

In Andalusië zijn sinds 2021 ook 50 rookvrije openbare zwembaden te vinden met in de provincie Jaén 11 rookvrije zwembaden gevolgd door de provincies Sevilla met 9, Cádiz en Huelva met elk 8, Córdoba met 6, Almería en Granada met elk 3 en de provincie Málaga met 2 rookvrije openbare zwembaden.

In Spanje werd het eerste rookvrije strand in 2012 in het Galicische Baiona geopend waarna er tientallen volgden in de deelstaat in noordwest Spanje en er nu 45 gemeenten zijn met 79 “playas sin humo”. In 2016 werd het netwerk “Red Gallega de Playas sin Humo” gecreëerd.

Ga naar de inhoud