Deze stranden in Spanje krijgen te maken de klimaatverandering in 2060

Deze stranden in Spanje krijgen te maken de klimaatverandering in 2060
Beeld: NASA

Deze stranden in Spanje krijgen te maken de klimaatverandering in 2060

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Enkele weken geleden werd het VN-klimaatrapport gepresenteerd en de toekomst zag er voor het Middellandse Zeegebied inclusief Spanje niet rooskleurig uit. Daarbij werd gesproken over droogte, hogere temperaturen en de stijging van het zeeniveau in de Middellandse Zee. Nu is bekend welke gebieden in Spanje het meest zullen lijden.

Volgens de makers van het VN-klimaatrapport Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zijn er 15 gebieden in Spanje waar in 2060 het zeeniveau dusdanig stijgt dat stranden veel kleiner worden of verdwijnen. Zo zal het zeeniveau bij Santa Cruz de Tenerife met 31 cm stijgen, in Barcelona met 29 cm en bij Cádiz met 26 cm omhoog gaan.

Alleen in Spanje zijn er 15 gebieden die een bijzonder risico lopen. De drie genoemde zijn degenen die het slechtst ervoor staan want in het jaar 2080 zal het zeeniveau bij Tenerife, Cádiz en Barcelona in het beste geval ongeveer 40 centimeter stijgen.

Ook La Coruña (Galicië), Santander (Cantabrië), Valencia of Vigo (Galicië) zijn zorgwekkend. Daar zal het zeewater in amper 60 jaar meer dan 35 centimeter stijgen.  De lijst wordt verder aangevuld met Santa Cruz de la Palma, Huelva, Arrecife, Palma de Mallorca, Gijón, Málaga, Almería en Alicante.

NASA

De NASA heeft ook een online kaart samengesteld met daarop op de hele wereld inclusief dus Spanje de gebieden waar men de klimaatverandering aan zee het meest zal merken. De NASA kijkt naar de jaren 2100 tot 2150 waarin het zeeniveau bij Tenerife zelfs tot 137 cm zal stijgen. Bij de overige Canarische Eilanden wordt geschreven over een stijging van 81 cm terwijl dit 75 cm zal in de provincie Cádiz, allemaal gebieden aan de Atlantische Oceaan.

Een soortgelijk scenario wordt verwacht bij de Middellandse Zeekust, aangezien Barcelona tegen 2100 en 2150 respectievelijk 75 en 126 cm zal stijgen. In dit gebied verwacht de NASA ook de stijging van de zeespiegel bij de stranden van Valencia (71 cm), Palma de Mallorca (66 cm), Port Vendrés (65 cm), Málaga (61 cm), Almería (60 cm) of Alicante (58 cm).

Met betrekking tot de vier regio’s in Noord-Spanje schat de NASA een toename van 71 cm in Vigo tegen het jaar 2100 terwijl het zeeniveau in La Coruña met 73 cm zal stijgen, in Santander zal dat 72 cm zijn en in Gijón zal het zeeniveau met 66 cm toenemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.