Ondanks corona-restricties toch 70.000 pelgrims naar Santiago de Compostela

Ondanks corona-maatregelen toch 70.000 pelgrims naar Santiago de Compostela
Beeld: 123rf

Ondanks corona-restricties toch 70.000 pelgrims naar Santiago de Compostela

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SANTIAGO DE COMPOSTELA – Het eerste Heilig jaar 2021 heeft ervoor gezorgd dat ondanks alle reisrestricties en corona-maatregelen er toch tot nu toe dit jaar 70.000 pelgrims naar Santiago de Compostela zijn gekomen tijdens het ‘Año Santo’. Het Heilige jaar kwam in januari langzaam op gang met weinig pelgrims maar naarmate er meer versoepelingen kwamen en het nationale en internationale reizen weer makkelijker werd steeg het aantal pelgrims ook.

In 2021 viert men in Santiago de Compostela een Heilig jaar of ‘Año Xacobeo’. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010 en de volgende keer zal in 2027 zijn. Een jaar wordt als Heilig gezien als de feestdag waarop Sint Jacob of Jakobus de Meerdere wordt geëerd op een zondag valt. Die feestdag was in 2021 zondag 25 juli en dus viert men in Galicië en Santiago de Compostela het ‘Año Xacobeo’. 

Een Heilig jaar zorgt altijd voor tienduizenden bezoekers in Santiago de Compostela zoals in de editie 2010 meer dan 278.000 pelgrims die de tocht maakten naar de Kathedraal van Santiago de Compostela. Maar vanwege de corona-pandemie vindt het ‘Año Xacobeo’ plaats in twee jaren, te weten 2021 en 2022 om de pelgrims de kans te geven om toch de tocht te kunnen maken naar Santiago de Compostela.

En de pelgrims komen ondanks de corona-pandemie naar Santiago. Tot nu toe dit eerste Heilig jaar zijn er 70.000 pelgrims die de tocht hebben gemaakt. Uiteraard is dat veel minder dan de 278.000 pelgrims in het 2010-Heilig jaar en minder dan het pre-Covid-jaar 2019 met 347.578 pelgrims en nu al meer dan de 45.000 pelgrms in het eerste corona-jaar 2020. Men verwacht 2021 af te sluiten met circa 100.000 pelgrims en hopelijk eind 2022 tussen de 2 en 3 miljoen pelgrims.

In januari startte het Heilig jaar met slechts 60 pelgrims gevolgd door februari met 14 pelgrims waarvan in beide maanden meer dan de helft Spaanse pelgrims. De maanden daarna steeg het aantal pelgrims gestaag maar pas vanaf juni ging het snel en werd het drukker langs de Camino, ook met buitenlandse pelgrims. Alleen al in de maand juni werden er 14.825 pelgrims geregistreerd, een aantal dat snel steeg naar 35.000 pelgrims in de maand juli.

Tot nu toe zijn er tientallen pelgrims geweest die tijdens hun pelgrimage geïnfecteerd raakten met het coronavirus en in quarantaine moesten in de herbergen of hotels waar ze verbleven omdat ze of zelf besmet raakten of een besmet contact hebben gehad. Maar in Galicië geeft men aan dat de pelgrimstocht veilig is mits men zich aan de regels houdt zoals 1,5 meter afstand, mondkapjes wanneer dat verplicht is en handen vaak desinfecteren en wassen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.