‘Flat Earthers’ plannen bijeenkomst op het Balearen eiland Menorca

'Flat Earthers' plannen bijeenkomst op het Balearen eiland Menorca
Beeld: Canva

‘Flat Earthers’ plannen bijeenkomst op het Balearen eiland Menorca

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MENORCA – Dat de aarde rond is daar is lang niet iedereen van overtuigd. Een groeiende groep mensen, de zogeheten ‘Flat Earthers’ gelooft dat de aarde eigenlijk een vlakke schijf is en geen hemisfeer. In September komen de aanhangers van dit theorie samen in Menorca. Wie zijn zij en wat geloven ze precies?

Op 18 September komen de ‘terraplanistas’ (Flat Earthers) bijeen op het eerste evenement voor Flat Earthers in Spanje op Menorca. In totaal worden meer dan 100 individuen uit de beweging verwacht vanuit het hele land. 

Het was Aristoteles die in het jaar 340 Voor Christus al aantoonde dat de aarde een hemisfeer is en geen schijf. En toch is lang nog niet iedereen daar van overtuigd. Met de opmars van het internet won ook de zogeheten Flat Earth of vlakke aarde theorie weer aan populariteit.

Volgens Alexandre López Borrull, professor aan de Open Universiteit van Catalonië, geloven de aanhangers van de theorie in onwetenschappelijke argumenten. Bovendien denken ze vaak in een elitair kader, omdat ze er van overtuigd zijn dat zij over de waarheid beschikken en het gros van de mensheid zich vergist. Volgens Borrull speelt het psychologisch element van de groep hier een belangrijke rol. “Het gaat hem niet om rede, maar om het gevoel deel uit te maken van een uitverkoren groep die anders is dan de anderen.”

En dat lijkt zijn effect te hebben. In Brazilië en de Verenigde Staten gelooft respectievelijk 7% en 2% van de bevolking in de Flat Earth theorie. In tegenstelling tot de samenzweringstheorieën rond Covid of vroeger rond AIDS is Flat Earth vrij onschadelijk. De theorie gaat hand in hand met een wantrouwen in de wetenschap en een romantisch beeld van het verleden. Dat het evenement in Menorca interessant wordt staat buiten kijf. Of er grote wetenschappelijke vooruitgang wordt geboekt valt echter af te wachten.

Ga naar de inhoud