Gibraltar veilt een Russisch jacht om schulden af te lossen

Gibraltar veilt een Russisch jacht om schulden af te lossen
Beeld: YachtCharterFleet / web

Gibraltar veilt een Russisch jacht om schulden af te lossen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIBRALTAR – Afgelopen dinsdag 23 augustus veilde de regering van Gibraltar een schip van de Russische oligarch Dimitri Pumpiansky. De opbrengst van het schip gaat echter niet naar het Oekraïense volk maar naar een Amerikaanse bank. Er zijn maar liefst 63 biedingen binnengekomen dus voor veel mensen is geld geen probleem. 

De Axioma, het schip in kwestie, wordt geschat op 76 miljoen Euro. Bovendien wordt het verhuurd aan derden voor een slordige 250.000 Euro per week. De eigenaar, de Russische Oligarch Dimitri Pumpiansky, heeft een schuld van 20,5 miljoen Euro openstaan bij de Amerikaanse bank JP Morgan, in naam van een bedrijf dat op de Maagdeneilanden geregistreerd staat.

Met de verkoop van het jachtschip gaat het Verenigd Koninkrijk in Gibraltar nog een stap verder in haar straffen tegen de Russische Oligarchen. Die worden ervan beschuldigd Rusland en dus ook de Oekraïense invasie te financieren. Door hun bezittingen in beslag te nemen hoopt het Westen daar paal en perk aan te stellen. 

De Axioma is niet zomaar een plezierbootje. Het jacht meet in totaal 72 meter, het kan 12 gasten ontvangen en biedt ook plaats aan 20 bemanningsleden in zes luxe kajuiten. Het heeft een zwembad, een openluchtcinema, faciliteiten voor hydromassage en een gym. Pumpiansky is de president van het bedrijf TMK, een van de leveranciers van het Russische staatsbedrijf voor gas Gazprom. Zijn fortuin wordt geschat op 2 miljard dollar, wat hem een van de oligarchen maakt die het dichtst bij Poetin staan.    

In totaal ontving de overheid naar verluid 63 biedingen voor de Axioma. Het zou tussen de 10 en 14 dagen kunnen duren voor de beslissing valt en de verkoop van het schip kan worden afgewerkt.

Ga naar de inhoud