Meer controle in Spaanse slachthuizen door middel van camera’s

Meer controle in Spaanse slachthuizen door middel van camera's
Beeld: Canva

Meer controle in Spaanse slachthuizen door middel van camera’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse ministerie voor dierenwelzijn heeft deze dinsdag een wet goedgekeurd die voor controle van het dierenwelzijn moet zorgen in de slachthuizen. De nieuwe wet verplicht alle slachthuizen in Spanje om een systeem met videocontrole te gebruiken. De opnames van de camera’s moeten dertig dagen lang bewaard worden en op verzoek worden kunnen getoond aan de inspectiedienst. 

Met deze nieuwe wet wordt wordt geen onderscheid gemaakt in de grootte van het bedrijf. De grootste slachthuizen krijgen een jaar om de nieuwe installatie aan te brengen. Voor de kleinere bedrijven is een termijn van twee jaar besloten. De overheid schat in dat in het hele land rond de 700 bedrijven zijn die gevolgen zullen ondervinden van de nieuwe wet. 

Het ministerie van consumentenzaken heeft bijna twee jaar lang gewerkt om de nieuwe wet aan te doen nemen. De wet moet ervoor zorgen dat de garantie van dierenwelzijn tijdens het uitladen, het vervoer, het stallen en het verdoven van de dieren gewaarborgd kan worden. Verder moet de nieuwe wet ook voor betere garantie van voedselveiligheid voor de consument zorgen. 

In de laatste jaren heeft onderzoek van verschillende dierenwelzijnsorganisaties de staat van verschillende slachthuizen aan het licht gebracht door middel van het openbaar maken van video’s die waren gemaakt met verborgen camera’s. 

Spanje wordt dankzij de nieuwe wet het eerste land in de Europese Unie die het systeem met videocamera’s verplicht maakt om dierenwelzijn te garanderen, bevestigt consumentenzaken. Spanje is het derde land ter wereld om een wet als deze aan te nemen. 

Rafael Escudero, staatssecretaris van consumentenzaken, legt uit dat de slachthuissector zelf ook heeft meegeholpen in het vormen van de wet. De wet was aangevraagd door consumentenorganisaties en dierenwelzijnsorganisaties, maar de sector zelf wilde ook meewerken om meer kwaliteit en veiligheid te kunnen garanderen. Er zijn ook al organisaties van vleesproducenten met hun eigen keurmerken die als voorwaarde stellen dat er videocontrole is. 

De verantwoordelijken van de slachthuizen moeten de beelden beschikbaar houden voor mogelijke inspecties op een later moment. Omdat het hier om een werkplek gaat, hoeven de slachthuizen de beelden niet langer dan een maand te bewaren volgens de Spaanse wet van databescherming, behalve in het geval er een onregelmatigheid is. 

De grootte van de bedrijven wordt gemeten naar het aantal slachtingen per jaar. Tot tweeduizend slachtingen per jaar wordt het slachthuis als klein beschouwd. In dit geval moeten de camera’s binnen twee jaar geïnstalleerd worden. Als en bedrijf meer slachtingen uitvoert, is het een groot bedrijf en moeten de camera’s er volgend jaar al hangen. 

Staatssecretaris Escudero vindt Spanje een pionier met het aannemen van de wet en verwacht dat meer landen in Europa zullen volgen, omdat de wet voortkomt uit een sociaalmaatschappelijke vraag. Dierenrechtenorganisaties zijn blij met de nieuwe wet, hoewel het wel lang duurde voor hij aangenomen was. Volgens hen is dit slechts het begin en moet er nu een georganiseerde onafhankelijke inspectie komen die de beelden controleert, zodat de slachthuizen daar niet zelf verantwoordelijk voor zijn.

Ga naar de inhoud