Vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscoop: ‘Suro’ over een kurkplantage in Spanje

Vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscoop: ‘Suro’ over een kurkplantage in Spanje
Beeld: Film By the Sea filmfestival

Vanaf 5 oktober in de Nederlandse bioscoop: ‘Suro’ over een kurkplantage in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vanaf 5 oktober is in Nederland een nieuwe Spaanse spannende bioscoopfilm te zien, die in première zal gaan bij het 25e ‘Film by the Sea festival’ dat van 8 tot en met 17 september plaatsvindt in Vlissingen. In deze debuutfilm van de Spaanse regisseur Mikel Gurrea zijn de twee hoofdrolspelers, Vicky Luengo en Pol López, de enige professionele acteurs. Onderaan dit artikel is de trailer met Nederlandse ondertiteling te zien.

Architect Helena en haar man Ivan besloten Barcelona te verlaten om een nieuw leven te beginnen op het platteland. Daar heeft de zwangere Helena een huis geërfd dat ze van plan is te restaureren. Met hulp van een team van lokale bewoners wil het idealistische stel het bijbehorende kurkeikenbos gaan exploiteren. Vanaf het begin focust Helena zich op het huis, terwijl Ivan zich met volle overgave in de kurk (‘suro’) verdiept. Enthousiast springt hij in zijn nieuwe rol en probeert als een gelijke met de werkers op te trekken. Als Helena een andere kijk blijkt te hebben op hoe een en ander geleid moet worden, komt hun relatie steeds meer onder druk te staan.

In de eikenbossen hopen ze een rustiger leven te leiden, dicht bij de natuur. Maar het leven in de bossen is niet gemakkelijk. Ze zijn vreemdelingen in een vreemde omgeving en ze moeten zich aanpassen aan een nieuwe manier van leven. Bovendien neemt de spanning tussen lokale bewoners en immigranten toe, wat voor Helena en Ivan een probleem kan zijn. Hoewel ze al jaren samen zijn, komen hun verschillende opvattingen over hoe je op de aarde moet leven aan het licht.

De rol van Elena wordt vertolkt door Vicky Luengo, die in Spanje bekend is geworden door haar rol in de televisieserie ‘Antidisturbios’, waarvoor ze ook een prijs voor Beste Actrice won. Pol López (‘El Sustituto’, ‘Esperando a Dalí’) speelt de mannelijke hoofdrol in Suro en won daarvoor de award voor Beste Acteur op het Almería International Filmfestival en een Gaudí Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol.

Suro beleeft zijn Nederlandse première op het aankomende Film by the Sea. Op andere filmfestivals werd Suro dit jaar al bekroond met 14 nominaties en 8 awards, waaronder de Gaudí Awards, het San Sebastián International Filmfestival en het Almería International Filmfestival.

Ga naar de inhoud