Spaanse vrouwenvoetbal komt in opstand tegen kussende voorzitter

Spaanse vrouwenvoetbal komt in opstand tegen kussende voorzitter
Beeld: video screenshot

Spaanse vrouwenvoetbal komt in opstand tegen kussende voorzitter

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Spaanse nationale vrouwenelftal heeft recent voor het eerst een wereldtitel gewonnen en dat zou dus feestelijk gevierd moeten worden. Maar helaas heeft de voorzitter van de Spaanse voetbalbond met een ongewenste kus op de mond ervoor gezorgd dat er een grote donkere wolk boven dit voetbalsucces hangt.

Politici, bekendheden, sporters en nu ook de bond van vrouwelijke voetballers zijn in opstand gekomen tegen Luis Rubiales, de voorzitter van de Real Federación Española de Fútbol (RFEF) die op ongepaste wijze de speelster Jennifer Hermoso op de mond kuste na de overwinning op Engeland. Haar eerste reactie tegenover de pers was dat dit erg raar was, maar nu heeft ze een officiële klacht ingediend via haar vertegenwoordiger. Op hetzelfde moment hebben ook de Liga F(emenina) en de vakbond Futpro officieel geprotesteerd en eist men represailles.

Iedereen eist dat Rubiales of wordt vervangen of wordt ontslagen als voorzitter van de RFEF. Zijn actie van het ongewenst en ongepast op de mond kussen van een speelster mag en kan niet ongestraft blijven, aldus verklaringen van meerdere partijen. Ook politici zoals de minister van Cultuur en de partijleider Yolanda Diaz van Sumar eisen dat er actie wordt ondernomen tegen Luis Rubiales. Een uitweg voor Rubiales lijkt, ondanks zijn officiële excuses, niet meer mogelijk.

Verder is iedereen boos dat de houding van de voorzitter ervoor heeft gezorgd dat de enorme grote overwinning van het nationale vrouwenelftal overschaduwd wordt door de acties van één persoon. Er wordt namelijk niet alleen in Spanje geschreven en gesproken over Rubiales en zijn ongepaste kus, maar ook in andere landen dus gepaste maatregelen moeten genomen worden.

Ga naar de inhoud