Search
menu
Search

Hooggerechtshof keurt verplaatsing Franco goed

Oeps ... foto ontbreekt!

Hooggerechtshof keurt verplaatsing Franco goed

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Hooggerechtshof heeft het opgraven en verplaatsen van het lichaam van de voormalige dictator Francisco Franco uit de Vallei van de Gevallenen goedgekeurd. Daarbij hebben de rechters unaniem de bezwaren van de familie Franco van tafel geschoven en is het groen licht voor de demissionaire regering van de socialisten om Franco weg te halen.

Het ‘Tribunal Supremo’ heeft besloten dat de oud dictator Franco verplaatst mag worden uit de Valle de los Caídos naar een nieuwe rustplaats. De demissionaire regering van Pedro Sánchez is hier al maanden mee bezig maar werd o.a. door de familie van Franco tegengewerkt. De PSOE wil Franco opgraven en verplaatsen naar de begraafplaats El Pardo-Mingorrubio niet ver van Madrid. Daar ligt ook de echtgenote van Franco, Carmen Polo, begraven.

De familieleden van Franco willen ten eerste niet dat Franco uit de Vallei van de Gevallenen wordt gehaald maar als dat dan uiteindelijk toch zou moeten dan moet Franco naar de La Almudena Kathedraal in Madrid worden verplaatst. Dat zal niet doorgaan. 

Volgens persbureau Europa Press zou er echter nog een obstakel kunnen zijn. Het zou gaan om rechter José Yusty Bastarreche uit Madrid die al eerder een struikelblok was omdat hij de bouwvergunning voor de opgraving niet goedkeurde omdat deze gevaarlijk zou zijn. De kans is echter klein dat deze rechter zich voor de familie van Franco kiest en tegen een beslissing van het Hooggerechtshof in zal gaan.

De demissionaire regering van Sánchez wil zo snel mogelijk en in ieder geval ruim voor de start van de campagne voor de verkiezingen van 10 november Franco opgraven en verplaatsen zodat Franco geen onderdeel zal zijn van de campagne.

De Vallei en het graf

Na Franco’s door op 20 november 1975 ligt hij begraven in de Vallei van de Gevallenen (Valle de Los Caídos) ongeveer 58 km ten noorden van Madrid. Na de Burgeroorlog (1936-1939) besloot men in 1940 een monument ter ere van de oorlogsslachtoffers te bouwen. Er werden 33.833 mensen van beide kanten begraven waaronder in 1975 de oud dictator Franco zelf.

Franco bevindt zich inmiddels alweer 44 jaar in zijn graf dat ter hoogte van het altaar in de grond ligt. Niet ver van Franco bevindt zich ook het graf van José Antonio Primo de Rivera, de oprichter van de Falange die door leden van de extreemrechtse partij VOX als een held wordt gezien.

Het feit dat een oud dictator eervol is begraven in een monument dat de onderdrukking vertegenwoordigt en waar tienduizenden lichamen van zowel Nationalisten (het overgrote deel) en Republikeinen (achter onopvallende deurtjes begraven) die gestorven zijn in de Spaanse Burgeroorlog begraven werden is al erg bijzonder en iets dat niet veel voorkomt binnen Europa.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?