Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes waarvan veel in de provincie Alicante

Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes waarvan veel in de provincie Alicante
Beeld: 123rf

Er zijn in Spanje tussen de 200 en 250 sektes waarvan veel in de provincie Alicante

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Volgens een onderzoek zijn er in Spanje op dit moment tussen de 200 en 250 sektes actief waarbij het merendeel zich concentreert in Madrid, Barcelona en de Comunidad Valenciana. In de Valencia regio zijn bijna alle sekten te vinden in het noorden van de provincie Alicante waar een vijfde deel van alle sekten in heel Spanje geconcentreerd is. Maar waarom kiezen deze sekten voor Alicante?

Hoewel men aangeeft dat er geen exacte cijfers bekend zijn over het aantal sektes in Spanje schat men dit tussen de 200 en 250 in totaal. Met dat aantal zou het zomaar kunnen zijn dat 1 procent van de hele Spaanse bevolking bij een sekte behoort, aldus de specialisten van het Colegio Oficial de Psicología de Cataluña (COPC). Volgens de experts zijn hoofdzakelijk jonge idealisten die graag andere mensen willen helpen het doelwit om nieuwe leden van sektes te worden.

Spanje is geen land waar een uitzonderlijk hoog aantal sektes te vinden is maar wat wel opvalt is dat een vijfde van alle sektes in Spanje geconcentreerd is in de Valencia regio en dan om precies te zijn in het noorden van de provincie Alicante. Van de geschatte 200 tot 250 sektes in Spanje zijn er alleen al 50 tot 60 die in de Valencia regio gesetteld zijn waarvan het merendeel in de provincie Alicante.

Volgens hypothesen komt deze prevalentie voor omdat groepen immigranten uit landen met geloofsovertuigingen en religies die geloven in spiritualistische riten, offers en energieën, vooral uit Brazilië en Haïti, zich in deze regio hebben gevestigd en in staat zijn geweest om door te gaan met hun culten die in Spanje als sektarisch worden beschouwd.

Het is echter geenszins een exclusieve aangelegenheid voor migrantengemeenschappen. Nadat deze buitenlandse tradities op westers grondgebied zijn gevestigd worden veel mensen die in de lokale cultuur zijn opgegroeid aangetrokken tot de cultus van de duivel omdat in alle ontwikkelde westerse volkeren steeds minder geloof in God is. Ook spreekt men over de opkomst van neogotische folklore en pseudowetenschappen die meer verwant zijn aan spirituele overtuigingen die veel mensen nieuwsgierig maken naar deze duistere sektes.

Andere redenen die dit grote aantal sektes verklaren zijn de geografie van de provincie Alicante. Madrid en Barcelona zijn ook grote gastvrije centra van sektes want het zijn regio’s met veel inwoners waar ze dankzij sociale en vriendelijke netwerken geleidelijk trouwe leden kunnen aantrekken. Maar tegelijkertijd zorgt een meer landelijk gebied er ook voor dat sektes discreet kunnen opereren en tegenwerking van lokale overheden vermijden zoals min of meer in de noordelijke gebieden van de provincie Alicante.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.