Hoe poppenkastspelers een dorp in Huesca toeristisch maakten

La Casa de los Títeres
Beeld: La Casa de los Títeres

Hoe poppenkastspelers een dorp in Huesca toeristisch maakten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

HUESCA – Langs de weg vanaf de stad Barbastro naar Ainsa richting de Pyreneeën in de provincie Huesca in Aragón ligt het dorp Abizanda. Buiten dat dit dorp opvalt vanwege de hoge verdedigingstoren uit de 11e eeuw en de kerk, heeft Abizanda nu ook naamsbekendheid gekregen vanwege poppenkastspelers ofwel ‘titiriteros’ die hier in de zomermaanden optreden en waar honderden families op af komen.

Terwijl theaters in heel Spanje sluiten vanwege het gebrek aan publiek, is dat in het slechts 25 inwoners tellende bergdorp Abizanda een heel ander verhaal. Abizanda is of beter gezegd was een van die kleine dorpen in de provincie Huesca dat op uitsterven stond maar de cultuur heeft voor een heropleving gezorgd.

Want dankzij de poppenspelers uit Binéfar ofwel ‘Titiriteros de Binéfar’ die bekend zijn in Spanje en al meerdere culturele prijzen hebben gewonnen, is het dorp Abizanda tot leven gekomen. Gedurende jaren wilden deze poppenspelers een eigen theater hebben maar in plaats van naar de grote stad te trekken besloten ze in de omgeving te blijven en te kiezen voor een dorp in de Pyreneeën van Huesca.

Het zijn de bedenkers en oprichters Pilar Amorós en Paco Paricio van de ‘Tititeros’ die kozen voor het dorp Abizanda, op slechts enkele tientallen kilometers van Binéfar waar de poppenkastspelers en artiesten oorspronkelijk vandaan komen. Na optredens in 38 landen kozen ze voor een regionaal theater en daar zijn de inwoners van het dorp en de omgeving erg blij mee.

Elk weekend in vooral de zomermaanden komen er tientallen families naar Abizanda, niet alleen om naar de theatervoorstellingen (wat dus meer is dan alleen maar poppenkast) in de ‘La Casa de los Títeres’ te kijken maar ook om te overnachten, drinken, eten en andere toeristische activiteiten te ondernemen. Er zijn hotels en B&B’s bijgekomen en het hele dorp is enthousiast geworden over poppenkastpoppen, theatervoorstellingen en alles wat daarmee te maken heeft.

Meer informatie is te vinden op de website van de poppenkastspelers.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.