Voorlopig nog geen toeristenbelasting in de Valencia regio

Voorlopig nog geen toeristenbelasting in de Valencia regio
Beeld: Freepik

Voorlopig nog geen toeristenbelasting in de Valencia regio

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – De regionale premier van de Valencia regio Ximo Puig heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat hij niets ziet in een toeristenbelasting in de autonome regio. Zoals bekend wordt er over het algemeen in Spanje geen toeristenbelasting gevraagd aan zowel nationale als internationale bezoekers of vakantiegangers, behalve in de regio’s Catalonië (sinds 2012) en de Balearen eilanden (sinds 2016).

Net zoals de toeristische regio’s Andalusië en de Canarische Eilanden heeft ook de zeer toeristische regio Comunidad Valenciana (Valencia regio) geen toeristenbelasting zoals in Catalonië en op de Balearen. En als het aan de huidige regionale premier Ximo Puig (PSOE) ligt zal dat ook zo blijven. Hij is niet van plan om een ‘tasa turística’ in deze moeilijke corona-tijden op te nemen in de regionale begroting.

Het zijn de regionale vicepremiers Mónica Oltra (Compromís) en Héctor Illueca (Unidas Podemos) die wél een regionale toeristenbelasting willen zodat de opbrengst daarvan gebruikt kan worden voor de emancipatie van jongeren en het beter beschikbaar stellen van woningen voor jongeren in de Valencia regio. 

De hotelsector heeft dat plan compleet afgewezen, ten eerste omdat de post-Covid tijd niet de beste is om extra kosten voor toeristen te generen en ten tweede omdat de opbrengst van een regionale toeristenbelasting niet voor toeristische doelen gebruikt zou worden.

Volgens Oltra gaan personen die reizen dat echt niet minder doen als ze iets extra moeten betalen. De toeristenbelasting is dan iets nieuws en vreemds in Spanje maar in andere landen en steden is dit de normaalste zaak van de wereld. Als voorbeeld haalt Oltra ook Catalonië en de Balearen aan waar het aantal toeristen alleen maar gestegen is en zeker niet minder is geworden omdat er extra betaald moet worden.

De toeristensector en hoteleigenaren zijn echter kwaad vanwege een toeristenbelasting waarvan de opbrengst niet eens bedoeld is voor het toerisme want het is het toerisme dat het meeste moet betalen aan de regionale kas maar het minste daarvoor terugkrijgt. Verder kaart men aan dat het gebrek aan sociale huisvesting niet het probleem is van de toeristen of het toeristische verhuur maar meer een politieke kwestie is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.