Search
menu
Search

Voorstel Spanje: 70-plussers moeten met een ‘M’ op de achterruit rijden

123rf
Beeld: 123rf

Voorstel Spanje: 70-plussers moeten met een ‘M’ op de achterruit rijden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Openbare Aanklager in de provincie Salamanca heeft een idee geopperd om 70-plussers auto te laten rijden met een ‘M’ (van Mayores) op de achterruit, net zoals de ‘L’ voor nieuwe rijbewijshouders. De Spaanse Verkeersdienst DGT denkt nog helemaal niet na over dit idee maar er schijnt al langer over gesproken te worden in Spanje. De meningen daarover zijn echter verdeeld waarbij de ene persoon dit als een goed idee ziet en de ander spreekt over leeftijdsdiscriminatie.

Als je in Spanje net je rijbewijs gehaald hebt moet je gedurende één jaar met een groene ‘L’ op de achterruit rondrijden zodat andere weggebruikers kunnen zien dat er iemand in de auto rijdt die ‘nieuw’ is in het wegverkeer. 

Nu is het idee geopperd om iets soortgelijks te doen voor automobilisten die 70 jaar en ouder zijn door hen te laten rijden met een ‘M’ op de achterruit waarbij nog niet gesproken wordt over een bepaalde kleur. Daarbij staat de ‘M’ voor Mayores wat ouderen betekent. 

De wet in Spanje spreekt niet over een maximale leeftijd wat betreft het autorijden maar geeft wel aan dat iedereen, ongeacht de leeftijd, bij het vernieuwen van een rijbewijs een medische en psychotechnische test moet ondergaan. Het enige wat daarbij verandert is wanneer iemand 65 jaar is geworden want dan geldt die test niet meer elke 10 maar elke 5 jaar.

Niet iedereen is het eens met deze maatstaf en er zijn personen die aangeven dat het voor ouderen beter zou zijn om niet elke 5 jaar maar elk jaar een test te laten doen. Een andere optie is dus om de 70-plussers rond te laten rijden met een ‘M’ op de achteruit zodat iedereen weet dat er een ouder iemand in de auto rijdt.

Het idee van de ‘M’ heeft zowel voor- als tegenstanders want de voorstanders zeggen dat andere weggebruikers automatisch rekening kunnen houden met de ouderen die nog deelnemen aan het verkeer. Tegenstanders zeggen echter dat het pure leeftijdsdiscriminatie is en dat de ouderen direct worden aangewezen als gevaarlijke verkeersdeelnemers. 

De Openbare Aanklager in Salamanca verdedigt zijn houding met als argument dat de ‘M’ maatregel helemaal niet bedoeld is als discriminerend maar juist ter bescherming van de oudere weggebruikers. Met de ‘M’ aanduiding zullen andere weggebruikers juist voorzichtiger en geduldiger omgaan met de 70-plussers.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?