Voorstel Spanje: 70-plussers moeten met een ‘M’ op de achterruit rijden

123rf
Beeld: 123rf

Voorstel Spanje: 70-plussers moeten met een ‘M’ op de achterruit rijden

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Openbare Aanklager in de provincie Salamanca heeft een idee geopperd om 70-plussers auto te laten rijden met een ‘M’ (van Mayores) op de achterruit, net zoals de ‘L’ voor nieuwe rijbewijshouders. De Spaanse Verkeersdienst DGT denkt nog helemaal niet na over dit idee maar er schijnt al langer over gesproken te worden in Spanje. De meningen daarover zijn echter verdeeld waarbij de ene persoon dit als een goed idee ziet en de ander spreekt over leeftijdsdiscriminatie.

Als je in Spanje net je rijbewijs gehaald hebt moet je gedurende één jaar met een groene ‘L’ op de achterruit rondrijden zodat andere weggebruikers kunnen zien dat er iemand in de auto rijdt die ‘nieuw’ is in het wegverkeer. 

Nu is het idee geopperd om iets soortgelijks te doen voor automobilisten die 70 jaar en ouder zijn door hen te laten rijden met een ‘M’ op de achterruit waarbij nog niet gesproken wordt over een bepaalde kleur. Daarbij staat de ‘M’ voor Mayores wat ouderen betekent. 

De wet in Spanje spreekt niet over een maximale leeftijd wat betreft het autorijden maar geeft wel aan dat iedereen, ongeacht de leeftijd, bij het vernieuwen van een rijbewijs een medische en psychotechnische test moet ondergaan. Het enige wat daarbij verandert is wanneer iemand 65 jaar is geworden want dan geldt die test niet meer elke 10 maar elke 5 jaar.

Niet iedereen is het eens met deze maatstaf en er zijn personen die aangeven dat het voor ouderen beter zou zijn om niet elke 5 jaar maar elk jaar een test te laten doen. Een andere optie is dus om de 70-plussers rond te laten rijden met een ‘M’ op de achteruit zodat iedereen weet dat er een ouder iemand in de auto rijdt.

Het idee van de ‘M’ heeft zowel voor- als tegenstanders want de voorstanders zeggen dat andere weggebruikers automatisch rekening kunnen houden met de ouderen die nog deelnemen aan het verkeer. Tegenstanders zeggen echter dat het pure leeftijdsdiscriminatie is en dat de ouderen direct worden aangewezen als gevaarlijke verkeersdeelnemers. 

De Openbare Aanklager in Salamanca verdedigt zijn houding met als argument dat de ‘M’ maatregel helemaal niet bedoeld is als discriminerend maar juist ter bescherming van de oudere weggebruikers. Met de ‘M’ aanduiding zullen andere weggebruikers juist voorzichtiger en geduldiger omgaan met de 70-plussers.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.