De Canarische Eilanden bereiden zich voor op de komst van tropische cycloon ‘Ten’

De Canarische Eilanden bereiden zich voor op de komst van tropische cycloon 'Ten'
Beeld: @112canarias / twitter

De Canarische Eilanden bereiden zich voor op de komst van tropische cycloon ‘Ten’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Ten zuiden van de Canarische Eilanden vindt in een groot gebied veel regen en elektrische stormen plaatsen de voorspelling is dat de omstandigheden bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van een tropische cycloon. De cycloon ‘Ten’ zal de Spaanse archipel waarschijnlijk niet bereiken maar de gevolgen wel. Daarom zijn voorlopig alle scholen op de eilanden maandag gesloten.

De regionale overheid van de Canarische Eilanden heeft besloten om de schoolactiviteiten voor maandag op te schorten vanwege de effecten op de eilanden van de tropische cycloon ‘Ten’, gevormd tussen Kaapverdië en de Afrikaanse kust. ‘Ten’ zal de meest intense regens in het afgelopen decennium veroorzaken, volgens zei de regionale premier Ángel Víctor Torres. Na een speciale bijeenkomst heeft men een maximale waarschuwing voor hevige regenval, wind en overstromingen van vrijdagavond en tot maandag afgekondigd.

De verwachting is dat de hevige weersomstandigheden vanaf zaterdag in eerste instantie het westelijke (zuidwesten) deel van de autonome regio zal beïnvloeden en zich het hele weekend zal verspreiden over de hele archipel.

De Spaanse weerdienst AEMET verwacht hevige buien met een neerslag gelijk aan of groter dan 60 tot 150 liter per vierkante meter in 24 uur tijd. De harde wind komt met name uit het noordoosten en zal krachten hebben gelijk aan of hoger dan 70 km per uur. Er zal ook een grote elektrische activiteit zijn met donder en bliksem terwijl op sommige plaatsen ook hagel kan vallen. 

Na zondag is het traject van tropische cycloon ‘Ten’ onzeker. Er zijn twee opties, de ene optie haalt de cycloon weg van de archipel terwijl de andere optie ‘Ten’ juist dichterbij brengt.

Ga naar de inhoud