Search
menu
Search

Catalonië wil terrassen, bushaltes en schoolingangen tot ‘rookvrije ruimtes’ verklaren

Catalonië wil terrassen, bushaltes en schoolingangen tot 'rookvrije ruimtes' verklaren
Beeld: Canva

Catalonië wil terrassen, bushaltes en schoolingangen tot ‘rookvrije ruimtes’ verklaren

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse regionale overheid wil niet langer wachten op een landelijke aanpassing van de antirookwet en wil eigen nieuwe rookverboden introduceren in de autonome regio. Er ligt een plan op tafel om een rookverbod in te voeren op alle terrassen van o.a. bars en restaurants, bij de bushaltes en bij de ingangen van scholen waar de ouders veel roken als ze hun kinderen ophalen. Het belangrijkste doel is om de niet-rokers en kwetsbare personen beter te beschermen.

Het was de Catalaanse regionale gezondheidsminister Josep Maria Argimon die de toekomstige rookvrije ruimtes bekendgemaakte tijdens een interview op de Catalaanse tv-zender TV3. Volgens hem moet er een ‘overgangsperiode’ komen en speelt de maatregel in op de stagnatie in de afname van rokers, die sinds 2017 stabiel is gebleven op 23 en 24 procent van de rokers over de totale bevolking in Catalonië.

Naast een uitgebreider rookverbod wil de Generalitat vanaf januari 2023 ook gratis nicotinevervangers aanbieden aan mensen met een inkomen van minder dan 18.000 euro die willen stoppen met roken. Een behandeling heeft een kostprijs van ongeveer 300 euro, een bedrag dat veel mensen niet kunnen betalen. Aangezien mensen met een lager inkomensniveau degenen zijn die het meest roken, wil de Catalaanse regionale regering deze groep helpen. Naar schatting zijn er tussen de 600.000 en 700.000 rokers met een inkomen van minder dan 18.000 euro in Catalonië.

De huidige antirookwet in Spanje werd in 2010 goedgekeurd en was een hervorming van de wet van 2005. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid werkt nu aan het wijzigen van de in 2010 goedgekeurde wet. Het doel van de Europese Unie is om de tabaksconsumptie onder de 10 procent van de bevolking in 2030 te krijgen, in Spanje is dat nu ongeveer 20 procent.

Ga naar de inhoud