Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (27)

Casa Rodriquillo
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (27)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video (deze week vanwege tijdgebrek geen video).

Er is eindelijk weer wat actie in ons huis. Na heel veel aandringen zijn de elektriciens weer verder gegaan met het aanleggen van het elektra. Dit is echt heel fijn! Het elektra vermogen wat we nu hebben is gebaseerd op het oude elektrasysteem en dat is echt heel weinig. Dit betekent in de praktijk dat als we de wasmachine gebruiken, we ernaast alleen een lampje kunnen aanzetten. Spontaan douchen? Onmogelijk! Willen we warm water, dan moeten we zeker twee uur van tevoren de warmwaterboiler aanzetten. De oven, inductiekookplaat en waterkoker kunnen bijvoorbeeld op dit moment nog niet worden gebruikt. Gelukkig worden apparaten steeds zuiniger, dus kunnen we wel wat gebruiken.

Het oude elektrasysteem wordt dus helemaal vervangen, inclusief de meterkast. We hebben gekozen voor 3 fase omdat we dan meer vermogen kunnen krijgen dan bij 1 fase. Waarschijnlijk hebben we dan genoeg om alle apparaten en onze toekomstige gasten te voorzien van genoeg elektra. Omdat alles opnieuw wordt aangelegd en we meer vermogen willen, moeten we dit via de officiële wegen doen. Er is eerst een elektraplan getekend door een architect, vervolgens hebben wij hiermee offertes opgevraagd. Na de beslissing met welke elektricien we in zee gingen moet alles worden aangelegd. Bij eventuele veranderingen moet dit ook op het elektraplan worden aangepast. Zodra het helemaal in orde is en de werkelijkheid in overeenstemming is met het elektraplan, wordt het bij Iberdrola (Spaanse elektriciteitsmaatschappij) ingediend en hopelijk snel goedgekeurd.

Goed om te weten is dat zowel de architect als de electriciens de juiste opleidingen en certificaten moeten hebben om een elektraplan zoals dat van ons goedgekeurd te krijgen. Tom is opgeleid als elektricien in Nederland, maar mag alleen een beetje meehelpen. De werkwijze is heel anders en ook worden er hele andere kleuren kabels gebruikt dan in Nederland. Het schijnt dat de keuring voor de goedkeuring heel streng is en dat het elektraplan helemaal wordt uitgepluisd. Hangt er een lampje niet op de juiste plek of ontbreekt er een stopcontact… Helaas pindakaas en wordt het niet goedgekeurd!

De tegelzetter is klaar op de bovenverdieping en is beneden begonnen. Nu is het aan Danielle om alles  te gaan voegen. De wandtegels van de badkamers zijn klaar en er is een start gemaakt met het voegen van de oude Spaanse tegels. De terracotta vloertegels worden op een andere manier en met ander soort voegmiddel gevoegd. In de tuin hebben we op een stuk beton een proefstukje laten neerleggen, zodat we kunnen oefenen en kijken welk mengsel we prettig vinden werken en mooi vinden.

Ook heel fijn is dat afgelopen week de warmtepomp, boiler en alle verdere apparatuur voor het aansluiten van het technische gedeelte van de vloerverwarming en het warme water is geleverd. Na het weekend gaan ze starten met het aansluiten van deze spullen. Nu maar hopen dat snel het elektraplan wordt goedgekeurd en dat we het ook daadwerkelijk kunnen gaan gebruiken… Hasta pronto, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud