Aanhoudende droogte zorgt voor minder paddenstoelen deze herfst in Spanje

Aanhoudende droogte zorgt voor minder paddenstoelen deze herfst in Spanje
Beeld: via canva.com

Aanhoudende droogte zorgt voor minder paddenstoelen deze herfst in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De productie van paddenstoelen in de Spaanse Pyreneeën is de afgelopen twee maanden ernstig getroffen door een groot tekort aan regen. De laatste weken van augustus en september zijn altijd cruciaal geweest voor het paddenstoelenseizoen: de temperatuur daalt, het regent, maar het is nog niet koud. Dit jaar is dat echter niet het geval. De productie in de Pyreneeën in Catalonië en Aragón, die goed is voor 50% van de totale jaarproductie, is al opgegeven. Momenteel is er nog hoop in de Pre-Pyreneeën en in centraal Catalonië.

Ondanks de voorspelde regen in de herfst, zegt een paddenstoelenexpert van het Catalaanse Centrum voor Wetenschap en Bosbouw: “Het heeft geen zin als er ineens 100 liter neerslag valt. Wat belangrijk is, is een fijne regen die meerdere dagen aanhoudt.” De voorzitter van een paddenstoelenvereniging zegt dat de paddenstoelen in de regio “op de vingers van één hand te tellen zijn”, omdat de laatste regenval niet genoeg was. De bossen blijven droog en het seizoen is nog niet begonnen.

Ondanks de slechte vooruitzichten voor dit jaar, zijn er gebieden in de Pre-Pyreneeën en centraal Catalonië en aan de kust die hopen het seizoen te kunnen redden, ondanks dat het seizoen “een maand geleden had moeten beginnen en dat nog steeds niet is gebeurd”, zeggen de paddenstoelenexperts. Ze benadrukken nogmaals dat “het niet hetzelfde is als in één dag 100 liter water valt, als dezelfde regen over tien dagen verdeeld valt”. Sommige experts stellen dat gebieden zoals de Pyreneeën tot wel 20% minder paddenstoelen zullen produceren als gevolg van de droogte.

Ga naar de inhoud