40 tot 60 duizend manifestanten bij anti-amnestie demonstratie in Madrid

40 tot 60 duizend manifestanten bij anti-amnestie demonstratie in Madrid
Beeld: @ppopular / X

40 tot 60 duizend manifestanten bij anti-amnestie demonstratie in Madrid

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Partido Popular (PP) heeft zondag tussen de 40.000 en 60.000 deelnemers aan de grote demonstratie tegen de amnestie-plannen van de PSOE-leider Pedro Sánchez bijeen gekregen in Madrid. Weliswaar zijn er nog geen concrete toezeggingen gedaan door de PSOE, de grootste oppositieleider Alberto Núñez Feijóo van de PP-partij, wilde toch slechts twee dagen voordat hij probeert een regering te vormen, aan Sánchez en aan het Spaanse volk laten weten dat amnestie geen optie is.

De PP is tegen de amnestie die de Catalaanse separatistische partijen Junts en ERC als voorwaarde stellen voor hun steun aan een eventuele regering van de socialistische PSOE. De partij vindt dat amnestie “een democratische schande” zou zijn en dat het “onacceptabel” is dat de interim-premier Pedro Sánchez bereid is om “zijn principes op te geven” om aan de macht te blijven.

Het protest werd gehouden op de Plaza de Felipe II in Madrid en begon om 12.00 uur. De PP had honderden bussen ingezet om mensen uit heel Spanje naar de hoofdstad te brengen. De partij verwachtte dat er duizenden mensen zouden opdagen uit alle regio’s van het land, en volgens de cijfers van de PP waren er 60.000 tot 65.000 mensen naar Madrid gekomen, volgens de PP de grootste bijeenkomst sinds jaren van slechts één enkele politieke partij. De lokale politie en de regeringsdelegatie in de Spaanse hoofdstad houden het echter op 40.000 deelnemers.

Gesteund door voormalige PP-premiers van de regering José María Aznar en Mariano Rajoy, gaf de huidige PP-leider en kanshebber om premier te worden Alberto Núñez Feijóo een toespraak, waarin hij eigenlijk toegaf dat hij er niet in is geslaagd om een regering te vormen omdat hij niet genoeg steun heeft gekregen van andere politieke partijen.

De protestactie van de PP op zondag in Madrid was niet de enige actie tegen amnestie voor de veroordeelden van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces. De burgerbeweging Sociedad Civil Catalana heeft ook een protestactie aangekondigd voor zondag 8 oktober in Barcelona. Ook daar worden duizenden deelnemers verwacht.

Ga naar de inhoud