Search
menu
Search

Vier miljoen zomer-treinreizen met speciale jongeren kortingen in Spanje

Vier miljoen zomer-treinreizen met speciale jongeren kortingen in Spanje
Beeld: via canva.com

Vier miljoen zomer-treinreizen met speciale jongeren kortingen in Spanje

Jongeren tussen de 18 en 30 jaar konden de afgelopen drie zomermaanden in Spanje reizen met korting dankzij het Ministerie van Transport, Mobiliteit en Stedelijke Agenda. Deze kortingen waren beschikbaar bij de treinmaatschappijen zoals Renfe, Iryo en Ouigo, en ook bij busmaatschappijen zoals Alsa en Avanza en waren ook geldig voor Nederlands en Belgische jongeren als ze aan de voorwaarden voldeden. De ‘verano joven’ is een succes gebleken met meer dan vier miljoen reizen in drie maanden.

De populairste bestemmingen waren te vinden in Andalusië, Valencia, Catalonië en Madrid. 80% van de reizen had zijn oorsprong of bestemming in een van deze regio’s. 27% van de reizen werd gemaakt tussen Madrid en Catalonië, Madrid en Valencia en Madrid en Andalusië, waar een hogesnelheidstrein verbinding is.

In het programma hebben zich meer dan 2 miljoen jongeren geregistreerd, van wie 1,13 miljoen gebruik heeft gemaakt van deze kortingen. Van het totale aantal reizen was 60% per spoor en de rest over de weg. In dit opzicht heeft 69% van de unieke reizigers de trein gebruikt om door Spanje te reizen en 51% ging met de bus.

De spoorwegmaatschappij Renfe heeft meer dan 2 miljoen tickets verkocht binnen de campagne. Dit aantal vertegenwoordigt 83,6% van de treinkaartjes die met de kortingen van ‘Verano Joven’ zijn verkocht, terwijl 16,4% toebehoort aan andere spoorwegmaatschappijen. Bovendien zijn er 16.134 Interrail-passen voor jongeren voor heel Europa geregistreerd, iets minder dan de 17.600 die in totaal in 2022 werden verkocht voor alle leeftijdscategorieën.

Onder de tien populairste routes in Spanje bevinden zich die tussen Madrid en Barcelona, Valencia, Alicante, Málaga, Sevilla, Granada en Zaragoza. Ook de reizen Madrid-Bilbao, en vice versa, en Barcelona-Valencia, en vice versa, bevinden zich onder de tien meest gebruikte routes. Andalusië is de regio met de meeste binnenlandse reizen, met 7,4% van het totaal, gevolgd door Galicië (4,5%) en Catalonië (3,5%). 

De kortingen bedroegen 90% voor diensten van conventionele middellange afstand en voor reizen met een reguliere busdienst, terwijl de kortingen voor Avant, hogesnelheidstreinen en Interrail-passen 50% bedroegen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?