Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

Officieel hebben niet veel Spanjaarden een wapen maar…
Beeld: Canva

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is de derde grootste wapenleverancier wat betreft de verkoop van militair materieel aan Saoedi Arabië. Op de eerste plaats staan de Verenigde Staten gevolgd door Groot Brittannië met Spanje als derde. Na de problematische en verdachte dood van de journalist Jamal Khashoggi zijn er verschillende landen die de wapenverkoop hebben gestopt.

Voor Spanje is de wapenverkoop aan Saoedi Arabië erg belangrijk maar vormt dat slechts 4,2% van de totale verkopen. Dat is bij andere landen wel anders zoals de Verenigde Staten waarbij dit goed is voor 52% van alle wapens die verkocht worden aan Saoedi Arabië of de 27,1% in Groot Brittannië.

Recent was er een discussie over de wapenverkoop aan Saoedi Arabië door Spanje waarbij banenverlies en misgelopen miljoenen inkomsten afgewogen dienen te worden tegen eventuele betrokkenheid bij oorlog, dood en verderf.

Uiteindelijk heeft men in Spanje deze week besloten (met steun van de PSOE, PP en onthouding van Ciudadanos) dat de wapenverkoop door moet gaan om het door de PP getekende contract te handhaven maar wel een strengere controle uit te gaan voeren.

Nederland stopte in 2016 met de levering van defensie materiaal aan Saoedi Arabië maar België verkoopt nog wel wapens, Voor Wallonië is de verkoop aan Saoedi Arabië belangrijk want dat is 45% van de Waalse wapenuitvoer terwijl men ook in Vlamingen militair materieel verkoopt aan Saoedi Arabië, in dat geval echter gaat het niet om traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

5
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Juan74

terwijl men ook in Vlamingen militair materieel verkoopt aan Saoedi Arabië, in dat geval echter gaat het niet om traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

Dat is wat er staat.

Pepe

Europese eenheidsgedachte en na te streven buitenlands beleid?? Amehoela!! Waren ze maar even medogenloos in hun vluchtelingenbeleid; dat zou pas zoden aan de dijk zetten als Europese “buitengrenzer”. Maar nee, dan spelen ineens ongekende en zelfs onmenselijke sentimenten mee. Valse hoop voor leugenaars kweken. Wat een waanzinnig werelddeel, dat kunstmatige parasitaire Europa.

Robert Lemm

Tja, Spanje is ook veel te onbelangrijk om met wapenverkoop aan de Saudi´s te stoppen.

Juan74

Tja, de wereld staat even toe te kijken, heft het vingertje hier en daar en gaat daarna weer over tot de orde van de dag. Gisteren werd de kroonprins in zijn eigen land met een staande ovatie onthaald op een zakelijk symposium. Aan het einde van de dag, was er voor 50 miljard aan nieuwe contracten gesloten met en door het land. Hoezo mensen doen minder zaken met ze? Zo lang de wereld nog afhankelijk is van aardolie zullen ze altijd de hielen en konten likken van landen waar de olie rijkelijk vloeit. Ook al is het een land waarin… Lees verder »

De Baetselier

Klopt niet wat betreft Vlaanderen. Wij voeren al een tijdje geen wapens uit naar S-Arabië .Wallonie wel via FN fabrieken . Vlaanderen heeft zelfs Wallonië opgeroepen om deze leveringen te stoppen !

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.