Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is de derde grootste wapenleverancier wat betreft de verkoop van militair materieel aan Saoedi Arabië. Op de eerste plaats staan de Verenigde Staten gevolgd door Groot Brittannië met Spanje als derde. Na de problematische en verdachte dood van de journalist Jamal Khashoggi zijn er verschillende landen die de wapenverkoop hebben gestopt.

Voor Spanje is de wapenverkoop aan Saoedi Arabië erg belangrijk maar vormt dat slechts 4,2% van de totale verkopen. Dat is bij andere landen wel anders zoals de Verenigde Staten waarbij dit goed is voor 52% van alle wapens die verkocht worden aan Saoedi Arabië of de 27,1% in Groot Brittannië.

Recent was er een discussie over de wapenverkoop aan Saoedi Arabië door Spanje waarbij banenverlies en misgelopen miljoenen inkomsten afgewogen dienen te worden tegen eventuele betrokkenheid bij oorlog, dood en verderf.

Uiteindelijk heeft men in Spanje deze week besloten (met steun van de PSOE, PP en onthouding van Ciudadanos) dat de wapenverkoop door moet gaan om het door de PP getekende contract te handhaven maar wel een strengere controle uit te gaan voeren.

Nederland stopte in 2016 met de levering van defensie materiaal aan Saoedi Arabië maar België verkoopt nog wel wapens, Voor Wallonië is de verkoop aan Saoedi Arabië belangrijk want dat is 45% van de Waalse wapenuitvoer terwijl men ook in Vlamingen militair materieel verkoopt aan Saoedi Arabië, in dat geval echter gaat het niet om traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

Ga naar de inhoud