Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

Officieel hebben niet veel Spanjaarden een wapen maar…
Beeld: Canva

Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is de derde grootste wapenleverancier wat betreft de verkoop van militair materieel aan Saoedi Arabië. Op de eerste plaats staan de Verenigde Staten gevolgd door Groot Brittannië met Spanje als derde. Na de problematische en verdachte dood van de journalist Jamal Khashoggi zijn er verschillende landen die de wapenverkoop hebben gestopt.

Voor Spanje is de wapenverkoop aan Saoedi Arabië erg belangrijk maar vormt dat slechts 4,2% van de totale verkopen. Dat is bij andere landen wel anders zoals de Verenigde Staten waarbij dit goed is voor 52% van alle wapens die verkocht worden aan Saoedi Arabië of de 27,1% in Groot Brittannië.

Recent was er een discussie over de wapenverkoop aan Saoedi Arabië door Spanje waarbij banenverlies en misgelopen miljoenen inkomsten afgewogen dienen te worden tegen eventuele betrokkenheid bij oorlog, dood en verderf.

Uiteindelijk heeft men in Spanje deze week besloten (met steun van de PSOE, PP en onthouding van Ciudadanos) dat de wapenverkoop door moet gaan om het door de PP getekende contract te handhaven maar wel een strengere controle uit te gaan voeren.

Nederland stopte in 2016 met de levering van defensie materiaal aan Saoedi Arabië maar België verkoopt nog wel wapens, Voor Wallonië is de verkoop aan Saoedi Arabië belangrijk want dat is 45% van de Waalse wapenuitvoer terwijl men ook in Vlamingen militair materieel verkoopt aan Saoedi Arabië, in dat geval echter gaat het niet om traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.