skip to Main Content
Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië
20 Minutos

Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje handhaaft wapenverkoop aan Saoedi Arabië

20 Minutos

MADRID – Spanje is de derde grootste wapenleverancier wat betreft de verkoop van militair materieel aan Saoedi Arabië. Op de eerste plaats staan de Verenigde Staten gevolgd door Groot Brittannië met Spanje als derde. Na de problematische en verdachte dood van de journalist Jamal Khashoggi zijn er verschillende landen die de wapenverkoop hebben gestopt.

Voor Spanje is de wapenverkoop aan Saoedi Arabië erg belangrijk maar vormt dat slechts 4,2% van de totale verkopen. Dat is bij andere landen wel anders zoals de Verenigde Staten waarbij dit goed is voor 52% van alle wapens die verkocht worden aan Saoedi Arabië of de 27,1% in Groot Brittannië.

Recent was er een discussie over de wapenverkoop aan Saoedi Arabië door Spanje waarbij banenverlies en misgelopen miljoenen inkomsten afgewogen dienen te worden tegen eventuele betrokkenheid bij oorlog, dood en verderf.

Uiteindelijk heeft men in Spanje deze week besloten (met steun van de PSOE, PP en onthouding van Ciudadanos) dat de wapenverkoop door moet gaan om het door de PP getekende contract te handhaven maar wel een strengere controle uit te gaan voeren.

Nederland stopte in 2016 met de levering van defensie materiaal aan Saoedi Arabië maar België verkoopt nog wel wapens, Voor Wallonië is de verkoop aan Saoedi Arabië belangrijk want dat is 45% van de Waalse wapenuitvoer terwijl men ook in Vlamingen militair materieel verkoopt aan Saoedi Arabië, in dat geval echter gaat het niet om traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. terwijl men ook in Vlamingen militair materieel verkoopt aan Saoedi Arabië, in dat geval echter gaat het niet om traditionele wapens en munitie, maar om bijvoorbeeld vizieren en infraroodkijkers.

  Dat is wat er staat.

 2. Europese eenheidsgedachte en na te streven buitenlands beleid?? Amehoela!! Waren ze maar even medogenloos in hun vluchtelingenbeleid; dat zou pas zoden aan de dijk zetten als Europese “buitengrenzer”. Maar nee, dan spelen ineens ongekende en zelfs onmenselijke sentimenten mee. Valse hoop voor leugenaars kweken. Wat een waanzinnig werelddeel, dat kunstmatige parasitaire Europa.

 3. Tja, de wereld staat even toe te kijken, heft het vingertje hier en daar en gaat daarna weer over tot de orde van de dag.
  Gisteren werd de kroonprins in zijn eigen land met een staande ovatie onthaald op een zakelijk symposium. Aan het einde van de dag, was er voor 50 miljard aan nieuwe contracten gesloten met en door het land. Hoezo mensen doen minder zaken met ze?
  Zo lang de wereld nog afhankelijk is van aardolie zullen ze altijd de hielen en konten likken van landen waar de olie rijkelijk vloeit.
  Ook al is het een land waarin een dictatuur heerst, het volk het op zich goed heeft maar geen zak heeft te vertellen. Laten we hopen dat er snel zoveel alternatieve energie bronnen zijn dat we dit soort landen links kunnen laten liggen en waarbij ook de regio gewoon minder een rol kan spelen in de wereld.
  Van vrijwel geen enkel land waarin veel olie wordt gewonnen kent een normaal regime met een eerlijke democratie. Is dat toeval?? Vult u het zelf maar in.
  En dus begrijp ik op zich Spanje wel hoor dat je door gaat met een contract dat al rechtsgeldig is.
  Wie ik niet begrijp zijn met name de Vlamingen, die heffen telkens maar het vingertje op naar Spanje als het gaat om democratie en wat niet meer, maar kijk eens aan, zowel zij, als de Walen exporteren dus vrolijk naar een land waarin er domweg geen democratie is en men journalisten met een moord commando om zeep helpt….uiteraard ben ik omgevallen van verbazing dat ik hier nu nog geen enkele reactie van Vlaamse NVA kameraden heb gelezen….

  1. Klopt niet wat betreft Vlaanderen. Wij voeren al een tijdje geen wapens uit naar S-Arabië .Wallonie wel via FN fabrieken . Vlaanderen heeft zelfs Wallonië opgeroepen om deze leveringen te stoppen !

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken