Nieuwe Netflix docuserie over de terroristische aanslag in Barcelona

Nieuwe Netflix docuserie over de terroristische aanslag in Barcelona
Beeld: Freepik

Nieuwe Netflix docuserie over de terroristische aanslag in Barcelona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Dit keer geen grappige, dramatische of spannende actiethriller maar een serieuze documentaire over de meest recente terroristische aanslag in Spanje. Het gaat om een nieuwe docuserie van Netflix met de naam ‘800 metros’ die als thema de terroristische aanslagen heeft die plaatsvonden op 17 augustus 2017 in Barcelona en Cambrils. 

De documentaire bestaat uit 3 afleveringen en er wordt gezocht naar de vraag hoe deze aanslag heeft kunnen plaatsvinden, wat er aan vooraf ging, wat er op het moment van de aanslag zelf gebeurde en wat de nasleep is van de aanslag die het leven kostte aan 16 personen en waarbij meer dan 120 mensen gewond raakten.

Het proces tegen de terroristen is dit jaar gestart en in de documentaire probeert men veel vragen te beantwoorden zoals hoe het mogelijk is dat jongemannen die normaal in de samenleving leefden dit konden doen. 

Het is nog niet bekend wanneer de driedelige docuserie te zien zal zijn bij Netflix. De titel van de documentaire ‘800 metros’ verwijst naar de afstand die de bestelbus op de Ramblas in Barcelona aflegde van de Plaza Catalunya tot aan de mozaïek van Joan Miró.

Aanslag

Rond 16.50 uur op 17 augustus 2017 reed een witte bestelwagen voetgangers op de Ramblas in Barcelona omver. De bestelwagen reed vanaf de Plaça de Catalunya ongeveer 800 meter zigzaggend over het voetgangersgebied van de Ramblas.Het was de dodelijkste aanslag in Spanje sinds de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004.

Er werden twee verdachten gearresteerd. Islamitische Staat eiste de aanslag op. Onder de doden bevonden zich naast Spanjaarden ook drie Duitsers, een Belg, twee Spanjaarden en een Italiaan.

De vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen werd op 21 augustus in Subirats, op 50 kilometer van Barcelona, doodgeschoten.

Zo’n 6 uur later (rond 01.30 uur) werd in de kustplaats Cambrils zo’n 100 km ten zuiden van Barcelona aan de Costa Dorada een aanslag grotendeels verijdeld toen vijf terroristen met valse bomgordels werden neergeschoten. Zij reden, net als in Barcelona, in op het publiek. Zij werden uitgeschakeld voordat zij meerdere slachtoffers konden maken. Eén burgerslachtoffer overleed, en ook de terroristen kwamen om.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.