Van 20 meter hoge klif gevallen koe eindelijk gered in Cantabrië

Van 20 meter hoge klif gevallen koe eindelijk gered in Cantabrië
Beeld: Facebook video

Van 20 meter hoge klif gevallen koe eindelijk gered in Cantabrië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTANDER – Reddingsdiensten van o.a. de kustwacht, Cruz Roja en de Guardia Civil zijn meer dan een week bezig geweest met de redding van een koe die vanaf een klif was gevallen en terecht kwam op rotsen die grenzen aan zee. De honderden kilo’s wegende koe Ayla raakte daarbij niet gewond maar een succesvolle poging om de ‘vaca’ te redden was er tot zaterdag niet.

Je zou zeggen dat het geen probleem hoort te zijn om een koe te redden maar de politie en de kustwacht kwamen er maar niet achter hoe ze koe Ayla van boer José Peral in de gemeente Laredo in Cantabrië moesten redden. Vanaf land was dat onmogelijk en ook vanuit de lucht met een helikopter was vanwege de situatie geen optie. Uiteindelijk koos men ervoor om de koe via water te redden maar dat was vanwege de wilde zee ook erg lastig.

De koe was tijdens het grazen maar liefst 20 meter van een hoge klif gevallen en kwam terecht op enkele rotsen direct aan zee. Wonder boven wonder raakte de koe niet gewond maar het dier bevond zich wel in een gebied waar je niet zomaar kon komen met als gevaar dat een verkeerde beweging ervoor zou zorgen dat de koe in de wilde zee terecht zou komen met alle gevolgen van dien.

Terwijl de boer 112 belde werd hem medegedeeld dat een redding mogelijk was maar dat dit hem 1.800 euro zou gaan kosten, geld wat de boer niet heeft en wat volgens hem de koe ook niet waard is (uitgedrukt in geld dan). Uiteindelijk kwam de stichting Huellas Cantabria erachter en dankzij de inzet van de vrijwilligers kon men de politie, de kustwacht en het rode Kruis mobiliseren om de koe te redden.

Terwijl er met man en macht geprobeerd werd de koe te redden zorgden de eigenaar van Ayla en diverse vrijwilligers ervoor dat de koe stro en eten had om te kunnen overleven. Uiteindelijk kon zaterdagmorgen koe Ayla (zo genoemd naar het gebied waar de koe na haar val terecht was gekomen) via de zee gered worden door haar eerst ter water te brengen en daarna naar de haven van Laredo te slepen, zoals te zien is op onderstaande Facebook video.

Een ‘final feliz’ dus voor koe Ayla die dankzij de inzet van de politie, het Rode Kruis en de stichting Huellas Cantabria gered kon worden.

Ga naar de inhoud