In 2020 wordt in Spanje het alcoholslot ingevoerd maar niet voor iedereen

In 2020 wordt in Spanje het alcoholslot ingevoerd maar niet voor iedereen
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

In 2020 wordt in Spanje het alcoholslot ingevoerd maar niet voor iedereen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGt heeft laten weten dat vanaf 2022 het alcoholslot verplicht wordt in Spanje. In de toekomst wordt het alcoholslot of ‘alcolock’ als pre-installatie in nieuwe personenwagens, bestelbussen, vrachtwagens en bussen verplicht, om precies te zijn vanaf 6 juli 2022, een datum die vermeld staat in de EU-verordening 2019/2144.

In Spanje wordt het installeren van een alcoholslot (alcolock) alleen nog verplicht in vrachtwagens en bussen, met andere woorden voor de professionele chauffeurs. In de nieuwe verkeerswet van Spanje die na goedkeuring in werking zal treden staat vermeld dat dit in juli 2022 moet gaan gebeuren. In Frankrijk en Zwitserland is het alcoholslot bij professionals al verplicht.

Met de vereiste pre-installatie uit de EU wordt echter de deur geopend voor de Spaanse regelgeving om een alcoholslot ook te verplichten voor bedrijfschauffeurs of anderen groepen weggebruikers zoals taxi- of VTC-chauffeurs (Uber etc.). De rest van de automobilisten volgt dan vanzelf.

Een alcoholslot in een auto of ander voertuig werkt als een startonderbreker. Het alcoholslot meet middels een blaastest of en hoeveel de bestuurder alcohol heeft gedronken. Om fraude te bestrijden, moet er na het blazen ook gelijk gezogen worden, anders is de test ongeldig. De auto kan dan alleen gestart worden als het alcoholpromillage lager is dan 0,15 mg/l (in Spanje). De bestuurder dient tevens, om fraude te voorkomen, onderweg ook een paar keer te blazen.

Ga naar de inhoud