In 2020 wordt in Spanje het alcoholslot ingevoerd maar niet voor iedereen

In 2020 wordt in Spanje het alcoholslot ingevoerd maar niet voor iedereen
Beeld: Voorbeeldfoto / 123rf

In 2020 wordt in Spanje het alcoholslot ingevoerd maar niet voor iedereen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGt heeft laten weten dat vanaf 2022 het alcoholslot verplicht wordt in Spanje. In de toekomst wordt het alcoholslot of ‘alcolock’ als pre-installatie in nieuwe personenwagens, bestelbussen, vrachtwagens en bussen verplicht, om precies te zijn vanaf 6 juli 2022, een datum die vermeld staat in de EU-verordening 2019/2144.

In Spanje wordt het installeren van een alcoholslot (alcolock) alleen nog verplicht in vrachtwagens en bussen, met andere woorden voor de professionele chauffeurs. In de nieuwe verkeerswet van Spanje die na goedkeuring in werking zal treden staat vermeld dat dit in juli 2022 moet gaan gebeuren. In Frankrijk en Zwitserland is het alcoholslot bij professionals al verplicht.

Met de vereiste pre-installatie uit de EU wordt echter de deur geopend voor de Spaanse regelgeving om een alcoholslot ook te verplichten voor bedrijfschauffeurs of anderen groepen weggebruikers zoals taxi- of VTC-chauffeurs (Uber etc.). De rest van de automobilisten volgt dan vanzelf.

Een alcoholslot in een auto of ander voertuig werkt als een startonderbreker. Het alcoholslot meet middels een blaastest of en hoeveel de bestuurder alcohol heeft gedronken. Om fraude te bestrijden, moet er na het blazen ook gelijk gezogen worden, anders is de test ongeldig. De auto kan dan alleen gestart worden als het alcoholpromillage lager is dan 0,15 mg/l (in Spanje). De bestuurder dient tevens, om fraude te voorkomen, onderweg ook een paar keer te blazen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.