Vijfde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan

Vijfde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan
Beeld: UME / Twitter

Vijfde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SANTA CRUZ – Vijf weken geleden op 19 september rond 15.12 uur kwam de Cumbre Vieja-vulkaan op het Canarische Eiland La Palma tot uitbarsting en sindsdien is de vulkaan geen moment stil geweest. De vulkaan blijft lava en as spuwen en de lavarivieren verwoesten in hun pad naar de Atlantische Oceaan alles wat ze tegenkomen. Zaterdagavond stortte opnieuw een deel van de vulkaan in waardoor nog meer lava vrij kwam en er weer een nieuwe ‘collada’ of lavarivier ontstond.

Het met lava bedekte gebied is inmiddels bijna 892 hectare groot terwijl de lavastroom die de zee heeft bereikt inmiddels gegroeid is naar meer dan 32 hectare. Naast de nog steeds actieve vulkaanuitbarsting maken veel bewoners van het Canarische Eiland zich ook zorgen om de honderden aardbevingen die nog steeds geregistreerd worden. Zijn deze aardbevingen een voorbode van meer vulkaanuitbarstingen? Experts zeggen dat de kans op een aardbeving met een kracht van 6 of meer op de schaal van Richter een mogelijkheid is.

Volgens het Europese Copernicus-programma zijn er 2.270 gebouwen die te maken hebben gehad met de lava waaronder 2.143 gebouwen die geheel verwoest zijn en zich onder de lava bevinden en 127 die benodigd zijn. Verder wordt gesproken over 65 kilometer verwoeste wegen en nog eens 3,5 kilometer aan wegen die beschadigd zijn.

Volgens deze officiële website van de eilandraad van La Palma zijn er 1.280 gebouwen verwoest waaronder 1.030 woningen, 132 agrarische gebouwen, 64 industriegebouwen, 29 toeristische gebouwen zoals hotels of bars/restaurants en 11 publieke gebouwen zoals scholen. De meest getroffen gemeenten zijn Los Llanos de Aridane, El Paso en Tazacorte met 1.500 direct getroffen inwoners en waar meer dan 7.000 inwoners geëvacueerd zijn.

Verder zijn er meer dan 56,4 kilometer aan wegen verwoest en/of bedekt door een dikke laag lava. Ook zijn 259,8 hectare landbouwgrond is verloren gegaan en verdwenen onder de lava waaronder 53,5 hectare wijngaarden, 145,6 hectare bananenplantages en 22,9 hectare avocado plantage.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.