Search
menu
Search

Vijfde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan

Vijfde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan
Beeld: UME / Twitter

Vijfde week vulkaanuitbarsting La Palma met meer lava na instorten deel vulkaan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Vijf weken geleden op 19 september rond 15.12 uur kwam de Cumbre Vieja-vulkaan op het Canarische Eiland La Palma tot uitbarsting en sindsdien is de vulkaan geen moment stil geweest. De vulkaan blijft lava en as spuwen en de lavarivieren verwoesten in hun pad naar de Atlantische Oceaan alles wat ze tegenkomen. Zaterdagavond stortte opnieuw een deel van de vulkaan in waardoor nog meer lava vrij kwam en er weer een nieuwe ‘collada’ of lavarivier ontstond.

Het met lava bedekte gebied is inmiddels bijna 892 hectare groot terwijl de lavastroom die de zee heeft bereikt inmiddels gegroeid is naar meer dan 32 hectare. Naast de nog steeds actieve vulkaanuitbarsting maken veel bewoners van het Canarische Eiland zich ook zorgen om de honderden aardbevingen die nog steeds geregistreerd worden. Zijn deze aardbevingen een voorbode van meer vulkaanuitbarstingen? Experts zeggen dat de kans op een aardbeving met een kracht van 6 of meer op de schaal van Richter een mogelijkheid is.

Volgens het Europese Copernicus-programma zijn er 2.270 gebouwen die te maken hebben gehad met de lava waaronder 2.143 gebouwen die geheel verwoest zijn en zich onder de lava bevinden en 127 die benodigd zijn. Verder wordt gesproken over 65 kilometer verwoeste wegen en nog eens 3,5 kilometer aan wegen die beschadigd zijn.

Volgens deze officiële website van de eilandraad van La Palma zijn er 1.280 gebouwen verwoest waaronder 1.030 woningen, 132 agrarische gebouwen, 64 industriegebouwen, 29 toeristische gebouwen zoals hotels of bars/restaurants en 11 publieke gebouwen zoals scholen. De meest getroffen gemeenten zijn Los Llanos de Aridane, El Paso en Tazacorte met 1.500 direct getroffen inwoners en waar meer dan 7.000 inwoners geëvacueerd zijn.

Verder zijn er meer dan 56,4 kilometer aan wegen verwoest en/of bedekt door een dikke laag lava. Ook zijn 259,8 hectare landbouwgrond is verloren gegaan en verdwenen onder de lava waaronder 53,5 hectare wijngaarden, 145,6 hectare bananenplantages en 22,9 hectare avocado plantage.

Ga naar de inhoud