Elf jongeren betalen schadevergoeding aan hogesnelheidstrein passagiers voor veroorzaken vertraging

Elf jongeren betalen schadevergoeding aan hogesnelheidstrein passagiers voor veroorzaken vertraging
Beeld: @Renfe / twitter

Elf jongeren betalen schadevergoeding aan hogesnelheidstrein passagiers voor veroorzaken vertraging

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Elf jongeren veroorzaakten flinke vertraging in de AVE-hogesnelheidstrein van Madrid naar Málaga doordat hun vrijgezellenfeest uit de hand liep. De jongeren bevonden zich in de cafetaria van de trein toen er een excessief feest losbarstte, waarbij geschreeuwd werd en er een worsteling plaatsvond. De politie moest erbij komen en deed dit in het station van Córdoba. Dit leidde tot 23 minuten vertraging, 216 claims en een factuur van 7.676 euro. 

Dat heeft de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe bevestigd in de rechtszaak in Madrid, waarbij elf leden van het vrijgezellenfeest veroordeeld werden tot het betalen van 700 euro per persoon om zo alle schadevergoedingen aan medepassagiers te kunnen betalen. De jongeren raakten de controle kwijt tijdens het feest in de trein en veroorzaakten veel onrust. Zo werd er veel geschreeuwd, gezongen en op de muren geslagen. 

De conducteur deed pogingen om de jongeren zich beter te laten gedragen, maar deze luisterden niet en zetten hun gedrag voort. Daardoor werden ze in Córdoba de trein uitgezet. Dit was een geplande stop voor de trein van Madrid naar Málaga. 

In de uitspraak van de rechter wordt gemeld dat ‘de beklaagden het feest bewust uit de hand lieten lopen in de restaurant van de trein en daar aan het drinken, dansen, zingen en schreeuwen waren op het hoogst mogelijk niveau en zonder enige controle’. Uiteindelijk moest de nationale politie de groep de trein uit zetten en het was juist dit feit dat voor zoveel vertraging zorgde. 

De rechtbank besloot dan ook dat de schuld van het hele incident bij de jongeren ligt, die hun burgerlijke verantwoordelijkheid niet namen. Spoorwegmaatschappij Renfe is vrijgesproken van schuld, omdat het bedrijf niet verplicht is om beveiligingspersoneel aan te nemen en ook het restaurant niet kon sluiten om andere reizigers niet de dupe te laten zijn. Daarnaast kon het bedrijf ook niet weten dat de jongeren bij aankoop van de treinkaartjes plannen hadden om een evenement te vieren in de trein.

Ga naar de inhoud