skip to Main Content
Spanje houdt voet bij stuk en eist vetorecht wat betreft Gibraltar na Brexit (UPDATE)
123rf

Spanje houdt voet bij stuk en eist vetorecht wat betreft Gibraltar na Brexit (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Wie had ooit gedacht dat Spanje een overeenkomst tussen de Europese Unie en Groot Brittannië in de weg kon staan. De Spaanse regering heeft namelijk aangegeven dat ze alleen instemmen met een overeenkomst over de Brexit als op papier staat dat het land betrokken wordt bij alle besluiten die van invloed zijn op Gibraltar, het Britse schiereiland dat in Spanje ligt.

Mede dankzij de standvastige houding van premier Pedro Sánchez en zijn regering staat de Brexit-top van zondag onder druk waarbij Spanje al heeft aangegeven dat als het land geen vetorecht krijgt de top in Brussel ook geen zin heeft. Terwijl de premier van Spanje op staatsbezoek is op het eiland Cuba (voor het eerst sinds jaren) is de Britse premier Theresa May in Brussel aan het onderhandelen.

In principe ging alles rondom de Brexit zoals gepland totdat er begin deze week een verandering werd aangebracht in artikel 184 en daar ging Spanje niet mee akkoord. Het is het voorlaatste artikel van de 185 in het 500 pagina’s tellende akkoord waarin staat dat Groot Brittannië er alles aan doet om problemen na de transactie op te lossen maar voor Spanje is dat niet genoeg.

De Spaanse regering wil dat expliciet Gibraltar genoemd wordt in de overeenkomst want anders zou zonder enige goedkeuring er van alles beslist kunnen worden over Gibraltar zonder dat Spanje bij die beslissingen is betrokken. In Gibraltar werken veel Spanjaarden die elke dag de grens passeren en er zijn ook veel Britten die elke dag naar Spanje gaan. Om toekomstige problemen te voorkomen wil Spanje mee kunnen beslissen.

Voor de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell is het heel duidelijk: komt er geen verandering in de houding rondom Gibraltar dan heeft de Brexit-top van komende zondag ook geen zin. Vanuit Brussel heeft men aangegeven een extra document toe te willen voegen waarin staat dat Spanje meedoet in beslissingen rondom Gibraltar en dat Groot Brittannië dat dient te respecteren.

Volgens de Spaanse onderhandelaar in Brussel ziet die tekst er goed uit en gaat het zelfs nog iets verder dan wat Spanje eiste maar de Britse premier wil nog niets op papier zetten en wil slechts de belofte doen. Dat is voor Spanje op dit moment niet genoeg.

UPDATE: De Brexit deal tussen de EU en Groot Brittannië is getekend door de 27 lidstaten, waaronder Spanje. De Spaanse regering weigerde eerste mee te werken als het land geen garanties zou krijgen over de beslissingen rondom Gibraltar. Die problemen lijken nu opgelost waarbij Spanje op drie verschillende manieren de garantie heeft gekregen dat toekomstige beslissingen over Gibraltar niet genomen worden zonder inmenging van Spanje.

De rots

Gibraltar is een Brits overzees gebied gelegen aan het zuidelijke eind van het Iberisch Schiereiland bij de ingang van de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van 6,8 km2 en een noordelijke grens met Andalusië in Spanje.

Gibraltar werd in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd. Het gebied werd vervolgens in 1713 onder de Vrede van Utrecht “voor altijd” overgedragen aan het Koninkrijk Groot-Brittannië, iets wat Spanje sindsdien dwars zit.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Brexit means Brexit dus laat ze dit stukje Europa maar eens teruggeven en kunnen ze de rest van de Britse deplorables aan de Costa ook gelijk naar the home “empire” meenemen. F you very much 😉
  PS @anton Ben jij een PP trol?

  1. Nee hoor, ik ben meer links, maar ik ben vooral een realist en laat me niet graag om de tuin leiden door politieke shows (helaas is dat alles wat de politiek in Spanje te bieden heeft). Ik hou ook niet van hypocrisie, denk je dat Spanje de stadjes Ceuta en Melilla aan Marrokko gaat teruggeven? Als je een goede eerlijke Spaanse linkse (of desnoods rechtse) partij kent hoor ik het graag. “Links zijn” (indien zoiets bestaat) wil zeker niet zeggen dat je de Spaanse PvdA blind moet steunen of dat je niet kritisch mag zijn, dat is de grote fout in Spanje, kiezers steunen hun partij uit ideologie en klagen niet wanneer blijkt dat er weer vele miljoenen zijn gestolen of wanneer de partijen meer met moddergooien bezig zijn dan met regeren, en dat is in Spanje dagelijkse praktijk.

   Wat de Brexit betreft, als ze weg willen jammer dan, maar dit is ook een grote klap voor Europa, we moeten het nu zonder de vele Britse miljarden doen en dat betekent dat alle landen veel meer zullen moeten afdragen, en dat betekent nóg meer weerstand, en nog meer verzet, en dus nog meer afbrokkeling van Europa. Volgens mij is het dus 1-0 voor Rusland (of misschien al 3-0…). UK is de grootste verliezer, en EU de op een na grootste verliezer.

   1. Anton74, Spanjaarden hebben nog steeds geen benul van hoe een democratie zou moeten functioneren en neigen te kiezen voor de persoon die voor een bepaalde politieke partij staat en dingen beloofd waarmee hij kiezers krijgt.
    En vergeet nou Ceuta en Melilla, dat is heel wat anders, gaat Brussel niet aan en het zou me niet verbazen als Spanje daarvoor flinke bedragen afdraagt aan de Koning van Marokko.

   2. Wel eens in Benidorm rondgelopen ? Dan praat je wel anders. Ik ben heel blij met de Brexit, liefst een harde Brexit . Dat ze maar lekker op de eiland blijven en wij er geen last meer van hebben. Onvoorstelbaar plebs en lastpakken zijn het.
    1-0 voor Europa en laat anglofiel Rutte maar kletsen. Die heeft nog het liefst dat we het Nederlands voor het Engels verruilen.

 2. Als Madrid vasthoudt aan Gibraltar, kun je er gif op innemen dat ook de Marokkaanse enclaves Ceuta en Melilla ter sprake komen.

 3. Nou, het probleem is succesvol opgelost (vier maanden geleden) door af te spreken dat Spanje de Brexit niet kan, mag of zal blokkeren (zoals dus 4 maanden geleden al was afgesproken). Met het succes “van vandaag” is Spanje gegarandeerd dat haar soevereiniteit over het Spaans grondgebied (zoals al eeuwen zo is) zal worden gerespecteerd (en we weten ook al eeuwen dat Gibraltar buiten die soevereiniteit valt en zal blijven vallen).

  Bij deze feliciteer ik Sanchez met deze schijnvertoning en het “enorme” succes (namelijk helemaal niks) wat hiermee is bereikt. Proficiat!! (Sanchez is er blij mee, een kinderhand is gauw gevuld). Hopelijk kan hij met deze nonprestatie scoren bij de verkiezingen, dat was immers het doel van deze hele show.

 4. Alweer een probleem dat niet zou bestaan indien de huidige nationale staten, die meestal zijn ontstaan via oorlogsgeweld en onderdrukking van de lokale bevolking, worden opgedoekt. In een Europese Unie gebaseerd op etnisch, cultureel én geografisch homogene regio’s zou dit soort problemen niet voorkomen.

   1. Robke, ik weet niet hoe oud je bent , maar ik neem aan dat je ooit wel gehoord hebt van de wereldmacht USSR ? Enig idee wat daarvan is geworden ? Of van Tjechoslovakije ? Of van Joegoslavië ? Denk je nu echt dat het totaal onmogelijk is dat een dergelijke evolutie zich ook in West-Europa voordoet ? In Groot Brittanië, Italië, Spanje en België zijn de symptomen duidelijk waarneembaar, tenzij je de ogen sluit voor de ambities van bepaalde bevolkingsgroepen natuurlijk. Je hoeft echt niet van Mars te komen om dit te zien, maar ik begrijp natuurlijk wel dat dit niet aan iedereen is gegeven.

    1. Wat heeft dit met leeftijd te maken!? En ook je laatste zin bevalt mij niet. Als je een ander maar kan kleineren. Je bent in mijn ogen een aso van de eerste orde. Laat dit eens goed tot je doordringen. Van een fatsoenlijk commentaar heb je kennelijk nog nooit gehoord. En dan wil ik het nog niet eens hebben over alle onzin die je uitkraamt!

     1. Schnauzer….
      Ik zeg het nog maar eens, ik was het niet altijd met je eens…..maar hell yeah!
      Je hebt volkomen gelijk.!

   2. Ach Rob.
    Sommige mensen kennen nu eenmaal alleen hun eigen persoonlijke geschiedenis en vergeten maar even de echte geschiedenis.
    Namelijk toen bijvoorbeeld Europa nog uit losse regio’s bestond, men overal stammen had, dat toen de stammen elkaar continue naar het leven stonden. Vikingen, Germanen etc. Vochten onderling en tegen elkaar. Dus dat hele geneuzel van losse regio’s en ieder stukje aarde zijn eigen regels en rechten, is er al geweest in de geschiedenis en werkte kennelijk niet al te goed want er vielen nog al wat doden en er waren geen oplossingen. Dit zijn loze kreten van mensen die amper 20 tot 30 jaar terugkijken en even vergeten dat de geschiedenis van Europa en de wereld iets langer is dan datgene dat ze zelf bewust mee hebben gemaakt.
    En als iemand je dan ook nog “Robke” gaat noemen, ach dan weet je ook wel hoe serieus je zo iemand moet nemen.

 5. Engeland heeft reeds zeer veel overzeese regio’s moeten afstaan, maar dit stukske rots dus niet, te zot voor woorden dus nu kan Spanje ook eens terecht moeilijk doen. Een rots in de branding..

 6. Volkomen terecht dat Spanje hier zijn poot stijf houdt. Gewoon te gek voor woorden dat dat ene puntje land bij het VK hoort.

  1. Rob, dat gaan wij niet meer meemaken.
   Engelsen zullen dat met hand en tand verdedigen, ja dus met dreiging van geweld en wapengekletter.
   In de vorige eeuw hebben ze dat bewezen met de Falkland eilanden, een onbeduidende plek aan het einde van de wereld, waar Engelse infanteristen met doedelzakken en bulldogs over de heuvels trokken.
   Het koloniale tijdperk is al lang voorbij en de Engelsen zullen vrij snel ontdekken wat de Brexit voor hen (nadelig) zal betekenen en ze zullen zich naar mijn mening helemaal moeten aanpassen inzake Gibraltar, en tegemoet komen aan de terechte voorwaarden van Spanje.
   Dus die 10.000 Spanjaarden mogen daar gewoon weer werken en de Engelsen mogen er geen tweede Andorra van maken.

   1. Grappig dat je de Malvinas erbij haalt, Piet. Daar waar de Britten met Gibraltar nog enigszins kunnen leunen op een idioot 300 jaar oud verdrag, kunnen ze dat met de Malvinas zeker niet. Ook een VN-commissie heeft zich hier duidelijk over uitgesproken. De Malvinas is gewoon bezet gebied! De eilanden zijn inderdaad op zich waardeloos, maar er zou veel olie in de grond kunnen zitten. Daarom wordt het zo met hand en tand verdedigd door de Britten.
    Maar goed, we dwalen af. Dit hoort niet bij het onderwerp.

    1. Rob bedankt, dat van die olie was mij niet bekend.
     Het heeft weer niets te maken met dit onderwerp, maar de nederlandse benaming voor las Malvinas = de Falkland eilanden.
     Jij spreekt over de Malvinas, en ik neig te zeggen dat jouw benaming eigenlijk beter is…..

     1. Ik gebruik consequent de naam Malvinas, omdat dat de Spaanse , echte naam van de eilanden is, zoals ook in Argentinië altijd gebezigd wordt . Die andere – verderfelijke-naam is er door de bezetter aan gegeven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken